Anayasa Uzlaşma Komisyonu, AKP'nin başkanlık, CHP'nin de parlamenter sistem ısrarı nedeniyle daha çalışma usul ve yöntemini belirleyemeden dağıldı.
CHP'nin "daha önce üzerinde uzlaşılan 60 maddeyi geçirelim" önerisini kabul etmeyen AKP, HDP ve MHP ile yeni bir masa kuramazsa, kendi paketini hazırlayıp 330 vekille referanduma götürmeye çalışacak.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu, üçüncü toplantısını TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında gerçekleştirdi.
Geçen hafta yapılan toplantıda alınan karar gereği toplantıda, CHP'nin komisyonun isminin "Türkiye'yi darbe hukukundan arındırma komisyonu” olarak değiştirilmesine yönelik önerisinin yanı sıra, komisyon kararlarının ne şekilde alınacağı ve ne kadar süreyle çalışacağı gibi konular da ele alınacaktı.
Başkanlık sistemi tartışmasıAncak toplantının başında başkanlık sistemiyle ilgili tartışmalar yaşandı.
CHP'li komisyon üyeleri "Parlamenter sistem dışında bir sistem tartışmayacaklarını" vurguladı.
AKP'li üyelerin itirazları üzerine CHP komisyondan çekileceğini açıkladı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman da komisyonun devam edemeyeceğini ilan etti.
Masanın dağılma eğilimi belirince CHP, 24. dönemde üzerinde uzlaşılan 60 maddenin Meclis'ten geçirilebileceği önerisini gündeme getirdi. Ancak AKP'li üyeler bu öneriye karşı çıktı.
Kararın ardından muhalefetten ve iktidardan arka arkaya açıklamalar geldi.
CHP'li komisyon üyesi Bülent Tezcan, sürecin başından beri dile getirdikleri anayasa ile birlikte darbe hukukunun arındırılması, ilk 4 maddenin tartışmaya açılmaması ve hukukun üstünlüğü ile yargı bağımsızlığına dayalı anayasa şeklinde 3 ana başlığa dayanan kırmızı çizgilerinin AKP açısından karşılık bulmadığını söyledi ve ekledi:
"Hal böyle olunca niyet Haziran ayına kadar süreci oyalayıp, bu komisyonu çalışıyor gibi gösterip, başkanlık rejimi diyerek bu komisyonun çalışmalarını AKP'nin ve cumhurbaşkanının başkanlık rejimi kampanyasının yan kol faaliyeti haline getirmek olduğu görüldü.”
HDP'nin komisyon üyesi İstanbul Milletvekili Garo Paylan, "CHP, ‘parlamenter sistem dışında hiçbir şeyi tartışmayacağını; bunun ilkelere yazılması gerektiğini' söyleyince dağıldı. CHP bu noktada tutumunu devam ettirdiği sürece, bir daha toplanacağını sanmıyorum” ifadelerini kullandı.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise sürecin "CHP tarafından sabote edildiğini” söylerken, "Parlamenter sistem ne kadar meşruysa başkanlık sistemi de meşrudur. CHP, ‘ben masadan kalkıyorum' diyor. Bu siyasetin doğasına aykırı bir tutumdur” dedi. MHP ve HDP'yle anayasa çalışmalarına devam edebileceklerini söyleyen Çelik, CHP'nin 60 maddenin geçirilmesi önerisini de "masadan kaçma manevrasına gerekçe” olarak nitelendirdi.
HDP ve MHP bundan sonraki yol haritalarını belirlemek üzere bugün iç değerlendirme mekanizmalarını işletecek ancak, parti yetkililerinden gelen ilk açıklamalar, AKP'nin başkanlık ısrarını sürdürmesi durumunda böyle bir formülün yaşama geçmeyeceği yönünde.
Yeni tartışma 330Komisyonun ilk toplantısından itibaren ömrünün ne kadar olacağı da tartışılmaya başlanmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AKP cephesinden gelen başkanlık açıklamalarına karşın başta CHP olmak üzere muhalefetin sert karşı çıkışları nedeniyle Ankara kulislerinde "komisyon yaz aylarını göremez” yorumları yapılıyordu.
AKP yönetimi bu teze karşı "uzlaşma sağlanamazsa biz kendi değişiklik paketimizi Meclis'e getiririz” diyordu.
Şimdi AKP, HDP ve MHP'den oluşacak yeni bir komisyonu yeniden masaya oturtacak bir formül bulunamazsa AKP tek başına bir anayasa paketi hazırlamak için kolları sıvayacak, yapılacak çalışma daha sonra Meclis'e sunulacak ve AKP referandum için gerekli milletvekili sayısı olan 330'a ulaşmaya çalışacak.
Halihazırda 316 milletvekili olan AKP'nin bu noktada paketini referanduma götürebilmek için, kendi içinden hiç fire vermemesi ve muhalefetten 14 milletvekilinin desteğini alması gerekiyor.