ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, 10 maddelik bir Anayasa değişikliği teklifini bir kaç gün içinde TBMM'ye sunacaklarını açıkladı.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Adalet Bakanı Çiçek, Kurul'un ilk gündem maddesinin Anayasa değişikliği konusu olduğunu ifade etti. Anayasa değişikliğinin, Meclis'in yapacağı bir iş olduğuna işaret eden Çiçek, hangi konularda Anayasa değişikliği yapılması gerektiği konusunda Bakanlar Kurulu'na bilgi verdiğini anlattı. Çiçek, bu akşam AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu'nun toplanacağını, orada da bu konuda bilgi vereceklerini söyledi. Anayasa değişikliklerini bir iki gün sonra Meclis'e teklif olarak sunacaklarını kaydeden Çiçek, "Kapsamlı bir Anayasa değişikliği Türkiye'nin ihtiyacıdır. Ama Avrupa Birliği (AB) çalışmaları açısından zaman buna elvermemektedir. AB ile alakalı olan, geniş bir mutabakat bulacağına inandığımız 10 maddelik bir değişikliği öngördük" dedi.
Çiçek, değişiklik öngörülen Anayasa maddeleri arasında kadın erkek eşitliği ile ilgili 10. madde, idam cezasıyla ilgili ifadeler yer alan 15, 17 ve 87. maddeler ile 38, 80, 131, 160. maddelerin bulunduğunu belirtti. Anayasa değişiklikleri gerçekleşir gerçekleşmez yasalarda da süratle bir değişiklik yapılması gerektiğine işaret eden Çiçek, bunun da bir paket şeklinde Meclis'e sunulacağını ifade etti. Çiçek, Adalet Bakanlığı olarak uyum yasaları konusundaki hazırlıklarını yaptıklarını kaydetti.
Bakanlar Kurulu'nda ayrıca Yolsuzlukla Mücadele Kanun Tasarısı'nın gündeme geldiğini ve tasarının imzaya açıldığını bildiren Çiçek, tasarının yarın ya da öbür gün TBMM'ye sevk edileceğini açıkladı.
Toplantıda Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun, yılın ilk 4 ayında turizm alanında yaşanan gelişmeler hakkında Kurul'a bilgi verdiğini ifade eden Çiçek, 2003 yılının Irak krizine rağmen turizm alanında Türkiye açısından başarılı geçtiğini, bu yıl Türkiye'de yaşanan olumlu gelişmelerin turizm alanında önemli kazanımlara imkan verdiğini dile getirdi. Bu yılın Mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre Türkiye'ye gelen turist sayısının yüzde 56.7 oranında artış gösterdiğini kaydeden Çiçek, gelen turistlerin yüzde 58.47'sinin OECD ülkelerinden, yüzde 48.56'sının Doğu Avrupa ülkelerinden olduğunu bildirdi. Bu yılın ilk üç ayı ile geçen yılın ilk üç ayı karşılaştırıldığında ise yüzde 43.12'lik bir artışın göze çarptığını ifade eden Çiçek, yılın ilk üç ayında Türkiye'yi 1 milyon 924 bin turistin ziyaret ettiğini söyledi. Çiçek, en fazla ziyaretçinin Almanya'dan geldiğini, ikinci sırada Bulgaristan, üçüncü sırada ise Rusya'nın bulunduğunu anlattı. Turizmin Türkiye açısından önemli bir sektör olduğuna dikkat çeken Çiçek, Türkiye'nin istihdam açısından da önem taşıyan bu sektörden önemli bir döviz girdisi sağlayacağını kaydetti. Çiçek, bu yıl turizmden 11.5 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Bakanlar Kurulu toplantısında dış politikadaki gelişmelerin de ele alındığına işaret eden Çiçek, Kıbrıs konusunun Türkiye'nin gündeminde olduğunu, Cumartesi günü bir referandum yapılacağını, Ortadoğu'da sıcak gelişmeler yaşandığını, bunların hepsinin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini ifade etti.