KADIN

Ani Bebek Ölümü Sendromu

Ani bebek ölümü veya beşik ölümü, 1 ay - 1 yaş arasındaki bebeklerde en sık görülen ölüm nedeni.

Ani Bebek Ölümü Sendromu

Anibebek ölümü veya beşik ölümü, 1 ay - 1 yaşarasındaki bebeklerde en sık görülen ölümnedeni. Tamamen sağlıklı olan bir bebeğinyatağında ölü bulunması anlamı taşıyan ani bebekölümüne, ilk olarak 1969 yılında rastlandı.

İstanbul Üniversitesi (İ.Ü) ÇocukHastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar,ani bebek ölümlerinde riskli gruplar hakkındabilgi verdi.

Riskli gruplarDüşük doğum tartısı iledoğan bebeklerde, doğum tartısı 2500 gr veyaaltında olan bebeklerde daha sık görülür.Erkek bebekler dahayüksek risk taşır.Siyah ırka mensupbebeklerde daha çok gözlenir.Kış ayları, enfeksiyon veısı farkları etkili olabileceğinden risklidönemdir.Anne karnında oksijensizkalmak, doğum öncesinde anneden bebeğeoksijen geçişini azaltan anneninhipertansiyon, kansızlık, preeklampsihalleri neden olabilir. Annede görülen infeksiyonhastalıkları neden olabilir.Annenin sigara içmesiönemlidir.Düşük sosyo-ekonomikdüzey etkendir.Anne yaşının 20'den küçükolması ve 1 yıldan daha sık aralıklarlahamile kalmak tehlikelidir.Anneyle bebeğin aynıyatakta yatması risk taşır.Daha önce aynı nedenlebebek ölümü olması muhtemeldir.Prematürelik ve gebelikyaşına göre doğum tartısının düşük olmasımümkündür.Kalp, solunum ve ısıkontrol bozuklukları önemlidir.Bebeğin yüzü koyunyatması ve ısı ile solunum kontrolününyapılamaması bir nedendir.Kalın örtülerlebebeklerin üzerlerinin aşırı örtülmesisebeptir.Aşılamanın olumsuzetkilerinde de ani bebek ölümü görülebilir.

Anne sütü ile beslenme iseAni Bebek Ölümü Sendromu'ndan korur

Prof. Dr. Bülent Zülfikar, ani bebekölümü sendromunun öncü belirtisi olmadığınıbelirterek, risk faktörlerine karşı dikkatliolunmasını önerdi. Prof. Dr. Zülfikar,anne ve bebeğe bakan kişilerin ani bebek ölümüsendromu konusunda bilgilendirilmesini,bebeklerin sırt üstü uyutulmasını, anne sütüylebeslenmesini, sigara içilmemesini kaydetti.Prof. Dr. Bülent Zülfikar, daha önce kalpatımı ve solunum problemi yaşayan bebeklerinsolunum aletleriyle izlenmesinin faydalıolabileceğine de dikkat çekti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler