İstanbul (AA)- Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektronik Mühendisliği Programı bünyesindeki bir ekibin tasarladığı TÜBİTAK destekli "Damar İçi Ultrasonik Görüntüleme Sistemi Projesi" ile damar içinde kateteri ilerleten hekime yön konusunda bilgi verilerek, anjiyo uygulamalarında oluşan "damarı yırtma" riski en aza indirgenecek.
Konuyla ilgili AA muhabirine bilgi veren proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Ayhan Bozkurt, damar içi ultrasonik görüntülemenin, anjiyo veya anjiyoplasti gibi operasyonlarda kullanılan kateterin ucuna yerleştirilen bir ultrason düzeneği aracılığıyla yapıldığını aktararak, damar içinde ilerleyen bir kateterin üzerine ultrasonik görüntüleme
yapan bir cihazın eklenmesi fikrinin aslında uzun zaman önce ortaya çıktığını, bu işi yapmak üzere tasarlanan ve halen kullanımda olan sistemler olduğunu belirtti.
Bozkurt, kendilerinin damarın duvarlarından çok, damar boyunca görüntüleme yapan bir sistem üzerinde çalıştıklarını dile getirdi. Bozkurt, bu sistemin temel hedefinin anjiyografi ya da anjiyoplasti sırasında damar içinde kateteri ilerletmeye çalışan hekime yön konusunda bilgi verebilmek olduğunu kaydetti. Damar içinde kateterin ilerletilmesi, stent takılması ve balonla tıkanıklık açılması gibi damar içi işlemlerde kılavuzlama için kateterin önünün görüntülenmesine ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Bozkurt, şöyle devam etti:
"Ultrasonun en tipik uygulamalarından bir tanesi hamile kadının karnındaki bebeği görüntülemek. Orada boyutlar nispeten büyük. Operatörün eliyle tutabileceği ve ses dalgalarını kullanarak görüntü üreten bir cihaz var. Projenin amacı, bunu küçültüp anjiyo operasyonları sırasında kullanılan kateterin, yani damarın içinde ilerleyen bir
kablonun ucuna yerleştirmek."
Ayhan Bozkurt, sistemin aslında ses dalgalarını görüntüye çevirebilen bir kamera olarak çalıştığını dile getirerek, sistemin çalışmasıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Ses dalgalarının kullanılmasının amacı, kanın ışık geçirmiyor olması. Ses dalgaları dokunun içerisinde ilerliyor, yüzeylere çarpıyor ve geri geliyorlar. Yansıyan ses dalgasının özelliklerinden görüntülenen hacimdeki dokuların özellikleri anlaşılıyor."
Bozkurt, anjiyoda önemli bir sıkıntının, damarın tıkalı olması durumunda kateterin ilerletileceği yönün tespiti konusunda ortaya çıktığını, bundan kaynaklanan en büyük riskin de o anda damarın yırtılması olduğunu ifade ederek, "Görüntülenen damarın kanın kalpten çıktığı ve basıncın en yüksek olduğu noktaya çok yakın olması durumunda buradaki bir yırtılma ciddi sorunlara yol açabilir. Sistem, kalp ve damar hastalıklarının tanısı konusunda fayda sağlayabilecek ve ameliyatlar sırasında hastanın sağlık risklerini azaltacak" dedi.