ANKARA (İHA) - Başkent Ankara yarından itibaren yoğun bir haftaya hazırlanıyor. TBMM, DYP ve AK Parti'nin verdiği ortak önergeyle toplanacak. Yarın ayrıca TBMM'de grubu bulunan bazı siyasi partiler de öğleden önce parti gruplarını toplayacak.
Yarının ilk gündem maddesini, DSP'den istifa ederek Yeni Oluşum adı altında kamuoyunun önüne çıkan, Dışişleri eski Bakanı İsmail Cem önderliğindeki hareketin İçişleri Bakanlığı'na kuruluş dilekçesi vermesi oluşturuyor. Yarın yeni oluşumun lideri İsmail Cem, saat 08.00-08.30 sularında İçişleri Bakanlığı'na yeni partilerinin kuruluş dilekçesini sunacak. Yeni oluşumun öğleden önce, yani TBMM açılmadan grubunu toplaması da gündemde.
Yarın ayrıca, başta DYP olmak TBMM'de grubu bulunan diğer bazı siyasi partiler parti gruplarını toplayacak. Ancak yarının en önemli gündem maddesi TBMM'nin saat 14.00'da olağanüstü toplanacak olması. DYP ve AK Parti'nin ortak önergesi üzerine TBMM Başkanı Ömer İzgi, geçen hafta TBMM'yi 22 Temmuz tarihinde olağanüstü toplantıya çağırmıştı. TBMM 3 Kasım 2002 tarihinde seçim kararı almak ve Seçim ve Siyasi Partiler Yasalarında değişiklik yapılması gündemiyle saat 14.00'da açılacak.
TBMM'nin olağanüstü toplanabilmesi için Genel Kurul salonunda 184 milletvekilinin hazır bulunması gerekiyor. İddiaya göre, DYP ve AK Parti'nin önergesine diğer siyasi partilerden destek çıkmayacak. Buna karşılık ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, 29 Temmuz 2002 tarihinde TBMM'nin AB gündemli açılması için liderler turuna çıkıyor. Yılmaz, hafta içinde AB yasaları ile ilgili Meclis'in açılmasının ardından seçim kararı alınması için Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve SP Lideri Recai Kutan ile salı gününden itibaren biraraya gelecek. Bu çerçevede, TBMM'nin 29 Temmuz tarihinde saat 14.00'te toplanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu konudaki önerge de bu hafta TBMM Başkanlığı'na verilecek.