Özel Sanko Okulları'nda, aile içi iletişim konusunda, anne ve babalara yönelik, "Yenilenen Otorite" ve "Etkili Disiplin"in anlatıldığı iki ayrı konferans verildi.
Okul Psikolojik Danışmanı Fatma Torun Reid, Özel Sanko Okulları Abdulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezi'nde verdiği "Yenilenen Otorite ve Aile İçi İletişim" konulu konferansında, ataerkil aile yapısından modern aile yapısına geçişte, aile içi otoritenin değişimi üzerinde durdu.
Ataerkil aile yapısında birkaç kuşağın bir arada yaşadığını belirten Reid, "Bu tip aile yapısında otorite daha çok dede ve ninededir. Ancak, toplumsal yapıdaki değişime bağlı olarak aile içindeki otorite modelinde değişiklik oldu" dedi. "Önce anne ve babanın otorite olduğu modele geçildi, son zamanlarda ise bir çok ailede çocuğun otorite olduğu model fazlalaştı" diyen Reid, şöyle devam etti:
"Aile yapısındaki bu değişim aile içi iletişimi etkiledi. Eğer aile içinde otorite konusunda bir sorun varsa, iletişim konusunda da sorun olacaktır. Aile içindeki rollerin yerli yerine oturması, diğer bir ifadeyle anne, baba ve çocuğun kendi rollerini oynamaları aile içi iletişimi sağlıklı hale getirecektir."
Reid, "Etkili Disiplin, Aile İçi İletişim" konulu konferansında ise etkili disiplin sağlama konusunda anne babaların, disiplin sağlamada etkili olmayan "kurtarıcı olmak, hadilemek, bağırmak, rüşvet vermek, kötülemek, tehdit etmek, yakınmak" gibi tuzaklara düştüğüne dikkati çekti.
Kurtarıcı anne babanın çocukta yetmezlik duygusu oluşturacağını vurgulayan Reid, "Hadileme çocuklarda direniş, edilgenlik veya 'Nasıl olsa annem babam yeniden hatırlatacak' duygusu oluşturuyor. Bağırma halinde çocuk korku, sinme, güvensizlik duyguları yaşar. Rüşvet çocuğun olaya değil kazanmaya dönük motive olmasını sağlar. Kötüleme çocuğun kişiliğini doğrudan etkiler, kişiliğine zarar verir, benliği sarsılır, kendisine güven duygusunu yitirir. Tehdit etmekte ise çocuğun kişiliği olumsuz yönde etkilenir" açıklamasında bulundu.
Reid, konferanslarında, anne ve babaların yönelttiği soruları da cevapladı.