Anne kanından çıkardılarDoğmamış bebeklerin DNA dizilimini ve genetik hastalıklarını öğrenmek için yeni bir teknoloji geliştirildi. Tıp dünyasına bomba gibi düşen yöntemde hamile annenin kanı analiz ediliyor ve anne karnındaki bebeğin DNA haritası çıkarılıyor.
Anne karnındaki bebeklerin genetik hastalıkları ile bedensel bozuklukları, yeni geliştirilen bir yöntem sayesinde artık kolaylıkla gözlemlenebilecek. Günümüzde doğmamış bir bebeğin genetik bozukluğa sahip olup olmadığı ceninin vücut sıvısından enjeksiyonla alınan örnekle tespit ediliyordu. Ancak bu yöntem hem düyük ihtimalini artırıyor, hem de anne karnındaki bebek için sınırlı bilgiler veriyordu. Hong Kong ve ABD’li bilim adamları yeni geliştirdikleri teknik sayesinde hamile anneden alınan kan örneği sayesinde bebeğin tüm gen haritasını çıkarmayı başardı. Anne ve bebeğe hiç bir zararı dokunmayan teknik sayesinde düşük ve sakat doğum ihtimallerinin önemli ölçüde önleneceği belirtildi.
Tartışma yarattı
Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan makaleye göre hamile annenin kanında bulunan yüzde 10 oranındaki bebek DNA’sı ayrıştırılıyor. Daha sonra bundan bebeğin tüm gen haritası çıkartılarak hastalıklı bir DNA’ya sahip olup olmadığı rahatlıkla belirleniyor. Henüz çok pahalı olan yöntem sayesinde Down sendromu, kanser, kalp rahatsızlıkları ve benzeri hastalıkların önceden belirlenebildiği açıklandı. Ancak araştırmanın Hong Kong Ayağını yöneten Çin Üniversitesi uzmanlarınadn Dennis Lo, yeni yöntemin bazı kesimlerin tepkisini çektiğini belirterek, “Kimileri bu teknolojinin tasarım bebekler yarattığını söyledi. Bu yöntem sayesinde hasta çocukların kürtajla aldırılabileceğinden endişe ediyorlar” dedi.