Uluslararası yardım örgütü Save the Children tarafından hazırlanan rapora göre, dünyada anne olmanın en güç olduğu ülke Demokratik Kongo Cumhuriyeti.
Türkiye'nin 60'ıncı sırada olduğu listenin başında Finlandiya yer alırken İsveç ve Norveç de en iyi şartlarda anne olunabilecek diğer ülkeler oldu.
Save the Children, 176 ülkeyi kapsayan raporu hazırlarken ana sağlığı, çocuk ölümleri, eğitim ve gelir seviyesini dikkate aldı.
Rapordaki verilere göre yılda 300 bin bebeğin doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde öldüğü Hindistan, tüm dünyadaki bebek ölümlerinin yüzde 29'una sahip.
Listenin en altında yer alan 10 ülkenin tamamı Sahra Çölü'nün güneyindeki Afrika ülkeleri. Bu ülkelerde her 30 kadından biri gebeliğe bağlı sebepler nedeniyle yaşamını yitirirken, her yedi çocuktan biri beş yaşına gelmeden ölüyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde savaş ve yoksulluğun, en ihtiyaç duydukları dönemde annelerin yetersiz beslenmesine neden olduğu belirtilen raporda Somali, Sierra Leone, Mali, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti, Gambiya, Nijerya, Çad ve Fildişi Sahili de listenin sonunda yeralan ülkeler oldu.
Save the Children, yetersiz beslenmenin, Sahra Altı Afrika'da anne ve çocuk ölümlerinin en büyük sebebi olduğunu belirtirken annelerin yüzde 10 ila yüzde 20'sinin olmaları gereken sağlıklı kilonun çok altında bulunduklarını vurguluyor.
Raporun sonuçlarına göre Gebelik sırasında ölüm oranının 12.200'de bir olduğu Finlandiya anne olmak için en iyi ülke olarak belirlendi ve Finli çocukların yaklaşık 17 yıl resmî eğitim aldıkları belirtildi.
Listenin 30'uncu sırasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri, sanayileşmiş ülkeler arasında en yüksek bebek ölüm oranına sahip. ABD'de her yıl 11.300 bebek doğdukları gün ölüyor.
Save the Children bunun başlıca sebebinin Amerika'nın sahip olduğu büyük nüfus ve yüksek erken doğum sayıları olduğunu vurguluyor.
Her sekiz bebekten birinin prematüre doğduğu ABD, dünyadaki en yüksek erken doğum oranına sahip.
Anne ve bebek ölümlerinin en yüksek olduğu bölge ise Güney Asya. Bu bölgede her yıl 423 bin bebeğin doğdukları gün öldüğü bildiriliyor.