HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anneye gebelikte demir takviyesi gerekli

Prof. Dr. Seçkin Çağırgan, "Yetersiz beslenmeye bağlı olarak oluşan demir eksikliği anemisi, gelişmemiş ülkelerde ve az gelişmiş ülkelerde daha fazla görülüyor" dedi.

Anneye gebelikte demir takviyesi gerekli

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seçkin Çağırgan, kansızlığı (anemi) günümüzün halk sağlığı sorunu olarak yorumladı. Özellikle 15-50 yaş arası kadınlarda demir eksikliği anemisine çok sık rastlandığını belirten Prof. Dr. Çağırgan, "Kemik iliğindeki kırmızı kan hücrelerinin oluşabilmesi için demir önemli bir faktördür. Demir eksik olduğu zaman kan yapılamıyor ve kansızlık problemi ortaya çıkıyor. Bu bağlamda kansızlığa neden olan en büyük etmenin demir eksikliği olduğunu belirtebiliriz" dedi.

Kadınlarda özellikle doğurganlık döneminde demir eksikliği anemisinin daha fazla görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Çağırgan, kadınların adet dönemlerinde normalden daha fazla kan kaybetmesinin de demir eksikliğine yol açacağını ifade etti. Gebelik sürecinde anne adaylarının beslenmelerine dikkat etmeleri ve mutlaka demir takviyesi yapmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çağırgan, "Gebelikte annedeki demirin önemli bir bölümü bebeğe geçer. Bu yüzden annedeki demir oranı azsa vücutta ve bebekte demir eksikliği ortaya çıkar. Bu da önemli bir problemdir. Annenin demir eksikliği olmasa bile bunu ilaçlarla takviye etmesinin hiçbir zararı yoktur.Bilakis bebeğe çok faydası vardır" şeklinde konuştu.

Kadınlarda saç dökülmesi, tırnakların incelip çabuk kırılması gibi belirtilerin demir eksikliğine bağlı aneminin habercisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çağırgan, "Erişkinlerde hastalığın belirtileri renk solgunluğu, halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulmak, çarpıntı, nefes darlığı olabilir. Kişi normalden daha çok uyur, aktiviteleri yavaşlar, hızlı hareket edemez. Bu gibi şikayetleri olanların mutlaka kan sayımı yaptırması gerekir" diye konuştu.

Bebeklerde demir eksikliğine bağlı aneminin, bebeğin zihinsel gelişimini etkileyeceğini belirten Prof. Dr. Çağırgan, "Bebeğin aktiviteleri yavaşsa, hareket ritmi düşükse, yüz rengi ve avuç içlerindeki yaşam çizgileri soluksa, ağlaması diğer bebeklerden farklı olarak çığlık çığlığa değilse demir eksikliği anemisi olma olasılığı yüksektir. Bu durum tedavi edilmezse, bebek zeka açısından geri kalabilir" dedi.

Beslenmenin her yaşta çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Çağırgan, tek tip beslenmenin yanlış olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Kişiler beslenme programında hayvansal gıdalara yer vermelidir.Demir içeren besinler her zaman daha çok tüketilmelidir. Özellikle kırmızı et ve sakatatlar demir açısından çok zengindir. Sanıldığının aksine ıspanakta yüksek miktarda demir yoktur. Ayrıca kuru üzüm ve pekmez kan yapmaz. Pekmez içmek kişinin kilo almasına yardımcıdır. Bu arada sadece besinlerle demir eksikliği anemisini önleyemeyiz. Besinlerle birlikte demir hapları da kullanılmalıdır."

Bütün kansızlıkların demir eksikliğine bağlanmasının çok yanlış olduğunu ve kansızlık tanısı konulduktan sonra kansızlığın nedeninin araştırılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çağırgan, "Bir kadında beslenme alışkanlığı doğruysa ve adet kanaması da normal düzeydeyse fakat gene de demir eksikliği teşhisi konulmuşsa o zaman mide ve bağırsaklarda bir problem vardır. Kansızlık tanısı konulduktan sonra mutlaka diğer tetkikler yapılarak kansızlığın nedeni bulunmalı ve hastalığın gelişimi engellenmelidir" diye konuştu.

Express


En Çok Aranan Haberler