Suriye'ye giden Arap Birliği gözlemcileri bugün son günlerde şiddet olaylarının iyice yoğunlaştığı Humus kentinde çalışmalarına başladı.
Suriye'nin El Dünya televizyonu, heyetin kente ulaştığını ve ilk olarak vali ile görüştüğünü duyurdu.
Beşer kişilik gruplara bölüneceği söylenen gözlemcilerin nerelere gitmek istediklerini yetkililere aktardığı bildiriliyor.
Muhalifler binlerce kişinin hükümete karşı tepkilerini dile getirmek için meydanlarda toplanıp eylem yaptığını bildiriyor. Muhalif örgütler katılımı 20 ya da 30 bin olarak ifade ediyor, ancak bu rakamları bağımsız kaynaklardan doğrulamak mümkün değil.
Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi, eylemcilerin son günlerde tankların kullanıldığı çatışmalara sahne olan Halidiye semtinde toplandığını bildiriyor.
Gözlemcilerin bu eylemden haberdar olup olmadığına ilişkin bir açıklama yapılmadı.
Muhalif eylemciler, hükümetin gözlemcileri sadece hayatın normal göründüğü yerlere götürüp göz boyama girişimlerinde bulunmasından, Arap Birliği gözlemcilerinin de buna kanmasından endişe duyduklarını söylüyor.
Ajanslar, bazı muhaliflerin kentteki yön tabelalarının değiştirildiği iddialarını aktarıyor.
Şam yönetimi Arap Birliği barış planını kabul ederken, tanklarını kentlerden çekeceği vaadinde bulunmuştu.
Sabah saatlerinden bu yana Humus kentindeki hükümet güçlerine ait tankların geri çekilmekte olduğu haberleri alınıyor. Muhalifler dün kentte 30 kişinin daha öldürüldüğünü söylüyordu.
Humus'taki bir muhalif son iki gündür şiddetli çatışmalara sahne olan Baba Amr mahallesinden en az 6 tankın ayrıldığını söyledi.
Muhammed Salih adlı muhalif, "Benim evim Baba Amr'ın doğu girişinde. Sabah 8 zivarında en az 6 tankın mahalleden ayrıldığını gördüm. Burada başka tank kaldı mı, bilmiyorum." dedi.
Reuters haber ajansına göreyse, kimi görgü tanıkları, Baba Amr mahallesinde daha birçok tank kaldığını ve bunların Suriye askerlerince saklandığını söylediler. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nden Rami Abdülrahman, bugün Humus'tan en az 11 tankın geri çekildiğini, ancak geride daha birçok tank kaldığını ve ordusunun bu tankları hükümet binaları içine gizlediğini belirtti.
Muhalifler Hama ve Dera'da da daha önce tankların çekildiğini, ancak ardından bu kentlere yeniden döndüklerini hatırlatıyor.
Bu arada resmi haber ajansı SANA, Humus yakınlarındaki Rastan'da bir doğal gaz boru hattının sabote edildiğini duyurdu.
Bunun son aylardaki beşinci saldırı olduğu kaydedildi. SANA geçen hafta da aynı bölgede bir petrol boru hattının bombalı saldırı ile hasar gördüğünü duyurmuştu.
Ajans ayrıca Türkiye sınırından Suriye'ye sızmaya çalıştığı söylenen 'silahlı terör örgütü üyesi' çok sayıda kişinin öldürüldüğünü bildirdi.
Sayı vermeyen ajans, bu kişilerin üzerinde üniformalar ve sahte kimlik kartları olduğunu, silah, mühimmat ve haberleşme cihazları ele geçirildiğini kaydetti.
Ülkede gerilim sürerken Şam yönetiminin, göstericiler ve Arap Birliği gözlemcileri karşısındaki tutumu dikkatle izleniyor. Gözlem heyetinin başkanı, dün ilk intibalarını anlatırken olumlu bir işbirliği sağlandığını kaydetmişti.
Önümüzdeki haftalarda çeşitli Arap Birliği ülkelerinden Suriye'ye gönderilecek gözlemci sayısı 150'yi bulacak.
Şam yönetimi gözlemcilere hareket serbestisi sağlanacağını, diledikleri yere gideceklerini söylüyor. Muhalefet ise, gözlemcilerin Humus'ta hareket olanaklarının sınırlı olacağını öne sürüyor.
Suriye'de hükümet Mart ayında daha fazla özgürlük talebiyle başlayan gösterileri dağıtmak için sık sık kuvvet kullanıyor. Çıkan olaylarda şimdiye dek 5000 kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
Gerek batılı ülkelerin gerek bazı komşularının görevden ayrılma çağrısı yaptığı Esad yönetimi ise şiddetin arkasında sivil göstericilerin değil hükümeti devirmeye çalışan silahlı örgütlerin olduğunu savunuyor ve gözlemcilerin de bu hükme destek vereceği inancını dile getiriyor.