HABER

Arınç'tan egemenlik tartışmalarına tepki

ANKARA (İHA) - TBMM Başkanı Bülent Arınç, Meclis'in yasama yetkileri bakımından son merci olmadığına yönelik tartışmalara tepki göstererek, "Bugüne kadar hiç yapılmayan ve ortaya atılmayan konuların bugünlerde ortaya atılması üzerinde bir tartışma başlatılmış olmasını şaşkınlıkla ve hayretle karşılıyorum" dedi.

Arınç, 'Avrupa Parlamento Başkanları' Konferansına katılmak üzere Starzburg'a yapacağı ziyarete ilişkin yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin son günlerde bazı çevrelerce ısrarlı bir şekilde 'egemenlik' taştırmaları başlatıldığını hatırlatması üzerine Arınç, "Bir süreden beri şu ya da bu olayla bağlantılı olarak TBMM'nin yasama yetkileri bakımından son merci olmadığı şeklinde veya egemenliğin millete ait oluşunun değişik kurumlar vasıtasıyla kullanılabileceği yolunda tartışmalar olduğunu biliyorum. Bugüne kadar hiç yapılmayan ve ortaya atılmayan konuların bugünlerde ortaya atılması üzerinde bir tartışma başlatılmış olmasını şaşkınlıkla ve hayretle karşılıyorum" şeklinde konuştu. Bütün konuşulanlara tek tek cevap verme imkanının olmadığını, bütün bunları milletin değerlendireceğini belirten Arınç, egemenliğin millette oluşunun üzerinden 84 yıl geçtikten sonra bugün bu tür tartışmaların açılmış olmasını üzüntüyle karşıladığını vurguladı. Arınç, siyasi ve hukuki konular üzerinde tartışmaların yıkılabileceğini, ancak bunların belirli amaçlara yönelik spekülatif yorumlarla olmaması gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

"Hukuki tartışma zemininde bütün bunlar rahatlıkla konuşulabilir. Parlamentomuz bu tür tartışmalara zaman zaman ev sahipliği yapmaktadır. Biz tüm bu konuların bir demokratik düzen içinde konuşulabileceğine inanıyoruz. Ancak, belirli amaçlara yönelik belli kesimler veye kişileri küçültmek, onların güçlerini azaltmak noktasında günlük bazı siyasi çıkarlar düşünerek yapılan tartışmaların yararlı olmadığına inanıyorum. Mesele hukukidir. Mesela Anayasa konusudur. Bütün bunları bilenler biraraya gelirler ve bunun ne ifade ettiğini açıkça ortaya koyarlar".

'Cumhurbaşkanına gönderilen YÖK Yasası'nda Genelkurmay temsilcisi bulunuyor. Ancak Yeni Anayasa paketinde bu yok. Bu çelişki nasıl aşılabilir?' yönündeki bir soru üzerine Arınç, kendisinin bu tartışmaya girmeyeceğini belirterek, Anayasa değişikliğinin rekor sayılabilecek 450 oy ile geçtiğini hatırlattı. "Herhalde 450 tane olumlu oy veren milletvekilleri arkadaşlarımız bu Anayasa değişikliğinin nasıl çıkarıldığını biliyorlardır" diyen Arınç, "Ben bildiklerine eminim. Daha sonra YÖK Tasarısı Meclis'ten geçti. Bunun içerisindeki düzenlemelerin ne şekilde olduğunu, Anayasa değişikliği ile bağlantısının ne olduğunu şu anda tartışabilecek durumda değilim" dedi. Meclis'in yasama görevini yerine getirdiğini vurgulayan Arınç, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in gerek Anayasa değişikliği gerekse YÖK ile ilgili tasarıyı 15 günlük bir süre içerisinde inceleme imkanı olacağını iletti. Arınç, "Kendileri kendi takdirleri içerisinde gerekli gördüğü takdirde Anayasa'dan kaynaklanan hakkını kullanabilir. Gazetelere akseden tartışmaların hukuki lehçesini herhalde sayın Cumhurbaşkanı da inceleyecektir" ifadesini kullandı.

En Çok Aranan Haberler