HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aşı ve iğne orucu bozar mı? Oruçluyken aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Ramazan ayı ile beraber pek çok kişi, orucun bozulmasına neden olabilecek durumlara yönelik en doğru bilgilere ulaşmak istemektedir. Merak edilen sorulardan biri de aşı ve iğne olma konusudur. Bu durum oruç tutacak insanları yakından ilgilendirmektedir. Oruçluyken iğne yaptırmak zorunda olanlar, bu işlemin orucu bozup bozmadığını bilmek istemektedir. Peki, aşı olmak orucu bozar mı?

Aşı ve iğne orucu bozar mı? Oruçluyken aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı?

İçindekiler

  • Diyanet'e göre aşı olmak orucu bozar mı?
  • Diyanet'e göre iğne yaptırmak orucu bozar mı?
  • Kalçadan iğne yaptırmak orucu bozar mı?

Kronik vb. rahatsızlıklar için reçete edilen iğnelerin vaktinde yapılmasına dikkat edilmelidir. Kronik hastalığı bulunan kişilerin hem oruç tutma hem de iğne yaptırma konusunda, rahatsızlığa yönelik uzman doktordan bilgi alması oldukça önemlidir. Oruç tutmak, uzun saatler boyunca aç kalmak hasta veya hayati ilaçlar kullanan bireylerin sağlığını olumsuz etkileyebileceğinden, muhakkak doktordan tavsiye alarak oruç tutması önerilir. Müslümanlar kişiler, Ramazan ayında diğer herkes birlikte oruca devam etmeyi arzu etmektedir. Bu doğrultuda aşı ve iğnelerin oruca zarar verip vermeyeceği konusu merak edilmektedir.

Diyanet'e göre aşı olmak orucu bozar mı?

Aşı, rahatsızlıkların tedavi edilip, giderilmesi için uygulanan bir enjeksiyon türüdür. Aynı zamanda aşı olmak orucu bozar mı Diyanet tarafından yanıtlanmış bir soru olarak bilinir. Oruç ise yemek, içmek, cinsel ilişki ve bu anlama gelebilecek eylemlerle bozulur. Dolayısıyla aşı orucu bozar mı diye merak edenler için, gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar orucu bozmaz. Aşı da böyle olup orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur.

Tedavi süreci devam eden kişiler, sağlıklarına kavuşup veya tedavileri tamamlanıncaya kadar oruçlarını erteleyebilirler. Ramazan ayında diğer insanlarla birlikte oruç tutmak istiyorlarsa, bu durumda oruç tutmaları için başka herhangi bir engel yoksa da iğnelerini iftar vaktinden sonra yaptırmaları yerinde olur. Ancak bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilir.

Diğer merak edilen bir konu ise spesifik olarak verem aşısı orucu bozar mı sorusudur. Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Oruç bozulduğunda daha sonrasında kaza edilmelidir.

Diyanet'e göre iğne yaptırmak orucu bozar mı?

İğne yapılınca oruç bozulur mu sorusu sıklıkla sorulur. Bu kapsamda aynı anlamdaki iğne yaptırmak orucu bozar mı sorusu da gündeme gelir. Diğer taraftan oruçlu iken iğne yaptırmak orucu bozar mı Diyanet tarafından açıklanan bilgilere göre de cevabı verilmiş bir sorudur. Pek çok kişi damar yolu iğnesi orucu bozar mı sorusunun da yanıtını merak eder. Peki iğne orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre; Ağrıyı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar. Hastaya serum veya kan verilmesi de, aynı hükme tabidir.

Kalçadan iğne yaptırmak orucu bozar mı?

İğne yaptırmak orucu bozar mı sorusunun yanıtı; iğne bazı durumlarda orucun bozulmasına neden olur. Aşı ve iğnelerin içeriğindeki maddeler bu noktada önemlidir. Zira, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Aşı olmak veya iğne yaptırmak orucu bozar mı?" sorusuna yönelik yanıtı şu şekildedir:

"Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz. Ancak gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar.

Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir."

Buna göre oruçluyken gıda ve keyif verici olmayan iğne veya aşı türleri, bedenin hangi bölgesinden yapılması gerekiyorsa yaptırılabilir. Kalça veya koldan enjekte edilen gıda ve keyif verici olmayan iğne veya aşılar oruç durumunu etkilememektedir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler