HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Askerlerin bırakılmasında Gül'ün etkisi oldu mu?

Askerlerin bırakılmasında Gül'ün etkisi oldu mu?

PKK'nın rehin aldığı 8 askerin "eve dönüş" öyküsünün ayrıntıları netleşti. Askerlerin teslim edilmesine yönelik girişimlere Cumhurbaşkanı Gül'ün de katkı sağladığı belirtildi.

Tolerancy International Vakfı'nın PKK'nın elinde iki hafta süreyle kalan 8 askerin salıverilmesi için arabulucuk yaparken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün desteğini aldığı ortaya çıktı. Arabuluculuk sürecinin önemli ismi Gazeteci Çevik ve diğer kaynakların verdiği bilgilere göre süreç şöyle işledi...

PKK askerleri rehin tuttuğu ilk günlerde, bu durumdan terör örgütüne en fazla nasıl fayda sağlayabileceği değerlendirdi. ABD'nin ve bölgesel Kürt yönetiminin de askerlerin serbest bırakılması için bastırması sonucunda terör örgütü, askerleri sağ salim teslim etmeye karar verdi. Bunun üzerine Erbil'de faaliyet gösteren sivil toplum örgütü Tolerancy International ile temas kuruldu. Bu vakfın seçilmesinde, başında Hüseyin Sincari'nin bulunması önemli etken oldu. Çünkü Sincari'nin amcası Kerim Sincari KDP'nin istihbarat sorumlusuydu. Operasyonun K.Irak'taki ayağını Hüseyin Sincari, Ankara'daki ayağını ise Vakfın Yönetim Kurulu Üyesi Gazeteci İlnur Çevik yürüttü.

ABD YANAŞMADI

Çevik önce ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden destek almaya çalıştı. Ancak ABD'liler buna yanaşmadı. Çevik rotasını Çankaya'ya çevirdi. Cumhurbaşkanı Gül'e kurmayları aracılığıyla mesaj göndererek "yardım" istedi. Gül'ün makamından Çevik'e "Sizinle temas kurulacak. Askerlerin kurtarılması için ne gerekiyorsa yapılsın" yanıtı geldi. Kısa süre sonra MİT devreye girerek Çevik ile temasa geçti. Askerlerin, İstanbul'daki Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı başlamadan önce teslim edilmesi konusunda anlaşma sağlandı.

Hüseyin Sincari geçen Perşembe PKK ile buluşma noktasına gitmeye hazırlanıyordu. Ancak kendisine eşlik edecek kişi gelmeyince, buluşma ertelendi. Cuma günü PKK'dan ses çıkmadı. Hüseyin Sincari İstanbul'daki toplantının sona erdiği Cumartesi günü Duhok'a çağrıldı, ancak askerler o gün de teslim edilmedi. PKK'nın askerleri vermekte gecikmesinin gerisinde DTP faktörünün olduğu anlaşıldı. Terör örgütü, askerleri Vakıf yerine DTP'ye vermeyi tercih etti. DTP'li milletvekilleri Kuzey Irak'a geçti. Tolerancy International "Siyasetin olduğu yerde yokuz" diyerek devreden çıktı.

'ÇANKAYA'DAN RİCA ETTİM'

Çevik, Cumhurbaşkanı Gül ile eski dost olduklarını ve Gül'ün kendi ricası üzerine devreye girdiğini söyledi. Çevik şunları söyledi: "Köşkü aradım. Gül ile bizzat görüşmedim, ama durumu anlattım. 'Ne yapacağımı bilmiyorum. Bana yol gösterin' dedim. Sonra 'Sizinle temas kurulacak' yanıtı geldi. MİT benimle temasa geçti. Cumhurbaşkanı da Köşk'te verdiği resepsiyon sırasında 'Sizinle görüştüler mi?' deyip durumu sordu. Anlattım. Daha sonra PKK, DTP'nin devreye girmesini istedi. Tolerancy Vakfı DTP ile birlikte gözükmek istemedi. Çünkü siyasi bir yanı yok. 'Siyaset varsa biz karışmayız' dedik. DTP'nin böyle bir yöntemi kabul etmesinde bir tuhaflık var. Ne yaptıklarını anlamıyorum. Bu işten karlı çıkabileceklerini sanmıyorum."

İKİ GÜN MAĞARADA TUTULDULAR

Rehin askerlerin, Dağlıca çatışmasının ardından iki gün süreyle Kuzey Irak sınırında bir mağarada tutulduğu, daha sonra PKK kampının bulunduğu Hewler Bölgesi'ne götürüldüğü ileri sürülüyor.

Kaynak: Vatan

Express


En Çok Aranan Haberler