HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Astımlılara sisli hava uyarısı

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Alerjik Hastalıklar Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Özer, astım hastalarının özellikle sisli havalarda dışarıya çıkmamasını söyledi.

Astımlılara sisli hava uyarısı

Kış mevsiminde büyük şehirlerde hava kirliliğinin hat safhaya yükseldiğini ifade eden Prof. Dr. Faruk Özer, "Kış mevsimi beraberinde soğuğu da getirdiği için bütün hastalıkların tetikleyicisidir. Bu zamanlarda havayolu hastalıkları dediğimiz hastalıklar akciğer için çok tehlikelidir. Astım hastaları hava kirliliğine çok dikkat etmeli. Hava kirliliğine maruz kalan kişilerin şikayetlerine, ısınmak için kullanılan kömür artırıcı yönde etki eder. Bunun yanı sıra öksürük, balgam çıkarma gibi diğer şikayetler artar. Astım da aynı bağlamda değerlendirilebilir. Bu rahatsızlıklardan korunmak için özellikle akşam saatlerinde dışarıya çıkılmamasını tavsiye ediyorum. Bu, hastalığa karşı koruyucu rol oynayabilir. Yakılan yakıt miktarının bu saatlerde artması havaya daha çok karbonmonoksit karıştırıyor. Özellikle sisli havalarda hiç dışarıya çıkmamaları gerek. Sisli havalar nefes darlığını tetikler ve şikayetleri artırır. Kış mevsiminde bu tür şikayetlerden muayene olmak için gelen hastalarımızın sayısı inanılmaz biçimde artıyor. Çoğu zaman yatakta tedavi edilmesi gereken hastalarımızı yatıracak yatak dahi bulamıyoruz. Onun çok dikkat etmeleri gerekiyor" dedi.

GRİBAL ENFEKSİYONLAR TETİKLİYOR

Gribal enfeksiyonların yaygın olmasının hastalıkları tetikleyici etken olduğunu belirten Prof. Dr. Özer, "Sadece akciğer hastalığı olanlar değil kalp, böbrek, karaciğer gibi herhangi bir kronik hastalığı olanlara dahi bir şekilde mevcut hastalığı ağırlaştırıcı etki yapabilir. Ama özellikle solunum sisteminden hasta olanlar için çok daha önemli. Mevcut hastalığın üzerine bir de gribal enfeksiyon eklenmesi bazen hastanın durumunu çok ağırlaştırabilir. Hatta zaman zaman ölümlere dahi neden olabilir. Buna karşılık grip aşısının yaptırılmasını öneriyorum. Havayolu hastalarının bir kısmına da zatürre aşısı tavsiye ediyorum. Bu aşılar Dünya Sağlık Örgütü'nün her sene hangi virüsün yaygın olacağını belirleyip ürettiği aşılar. Onun için etkili olabilir diye düşünüyorum. Ancak, ben grip aşısı oldum, artık hasta olmam diye düşünmeyin. Tabi ki koruyucu etkisi var ama yüzde 100 koruyucu değil" şeklinde konuştu.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler