ANKARA (İHA) - AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz tarafından verilen ve Atatürk Orman Çiftliği'nde hem bugüne kadar doğan hukuki itilafların sonlandırılması hem de Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından bazı yapılaşmaların yapılmasına imkan sağlayan yasa teklifi TBMM plan Bütçe Komisyonu alt komisyonuna havale edildi.
TBMM plan Bütçe Komisyonu bugün 'Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanununda Değişiklik yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'ni ele aldı. AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'un verdiği teklifin görüşmelerinin bir bölümüne Çevre ve Orman Bakanı Osman pepe de katıldı. Teklifi komisyona sunan Kapusuz, yaptığı konuşmada, Atatürk'ün mirasına sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu vurgulayarak, 1942 yılından bugüne kadar çiftliğin çeşitli sebeplerle 622 milyon 118 bin 803 metre kare azaltıldığına işaret etti. 1942 yılında ilk TRT'nin vericileri için AOÇ'den belli bir miktar arazinin alındığına işaret eden Kapusuz, daha sonra önemli bir bölümü Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere arazinin her geçen yıl biraz daha azaltıldığını kaydetti. Teklif ile Ankara Metrosu'nun Sincan'a uzatılması, bazı yol bağlantılarının gerçekleştirilmesi, rekreasyon, kültür ve sanat alanlarının yapılabilmesine imkan sağlandığına işaret eden Kapusuz, "Bunu belediyelerimize rant olarak görmüyoruz" dedi. Bu konuda hiçbir tereddüdün olmaması gerekliğine dikkat çeken Kapusuz, bu tür endişelerin de giderilebilmesi için teklifin alt komisyonda ele alınmasının uygun olacağını bildirdi. Bu arada Çevre ve Orman Bakanı Pepe, komisyondan ayrıldı. Buna CHP'liler 'Hükümet tasarıyı sahiplenmiyor' diye tepki gösterdi. Başta AK Parti Grup Başkanvekili Kapusuz olmak üzere komisyonun AK Parti'li üyeleri bu görüşün doğru olmadığını savundu. Ardından söz alan AK Parti'li Komisyon Üyesi Mehmet Zekai Özcan, teklifte bazı ifadelerin yanlış anlaşılmalara sebep olabileceği için kendisinin de endişeleri olduğunu belirterek alt komisyon teklifine katıldı. CHP'li Komisyon Üyesi Akif Hamzaçebi ise konuşmasında, teklifin mülkiyet sorunları, yol ve benzeri çalışmalar ile belediyenin bazı çalışmalar yapabilmesine imkan sağlayan düzenlemeler içeren 3 aşamalı bir teklif olduğunu belirterek, "Teklif çiftlik arazisinin tamamına yönelik bir teklif" dedi. Teklifin toptancı bir anlayışla komisyona getirlidğini savunan Hamzaçebi, "Burada yapılanma sınırı yok" diyerek, endişesini dile getirdi.
Daha sonra konuşan CHP'li Komisyon üyesi Kemal Kılıçdaroğlu, yeni bir yasa yapılarak Atatürk Orman Çiftliği'nin eski alanlarına kavuşturulması gerekliliğini vurguladı. Gerekirse Zırhlı Birlikler'in bile bölgeden çıkarılarak başka bir yere yerleştirilebileceğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Zırhlı Birlikler başka yere gitsin. Binalar yıkılır" ifadelerine yer verdi. Kılıçdaroğlu, açıklamasında Atatürk Orman Çiftliği'nden alınan bölümün yüzde 65'inin Milli Savunma Bakanlığı'nda olduğuna da işaret ederek, "Bir yasa çıkaralım, burayı terk etsinler. burası Ankara'nın ciğerleridir" diye konuştu.
Komisyona bilgi veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de kendi amaçlarının Atatürk Orman Çiftliği'ni daha iyi bir hale getirmek olduğunu ve korumak istediklerini, zaten kendisinin buranın sit alanı içerisine alınmasını sağladığını ifade ederek, bir tereddüt varsa burada düzeltilebileceğini ifade etti. Yaklaşık 3.5 saat süren toplantının ardından teklif AK Partili milletvekillerini verdiği bir önergenin kabul edilmesiyle, alt komisyona havale edildi. Teklif önümüzdeki günlerde komisyonda ele alınacak.