ANKARA(ANKA)-Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, siyasi partilerin, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması konusunda halka taahhütte bulunmalarını istedi. Seçim propagandalarının Cumhurbaşkanlığı seçimi ve terör konusuna kilitlendiğini belirten Aygün, "Türk halkı sandığa giderken dokunulmazlık ayıbı konusunda da partilerin ne yapacağını bilmeli" dedi.
ATO Başkanı Sinan Aygün yaptığı açıklamada, hırsızlık, dolandırıcılık ve sahtecilik gibi yüz kızartıcı suçların da bulunduğu pek çok suçtan dolayı 150'ye yakın milletvekili hakkında 280 adet fezleke düzenlediğini hatırlatan Aygün, "Bu vekillerin hiçbiri yargılanmadı ve yüzü kızarmadan çoğu yeniden aday oldu. Defolu vekillerle seçime gidiliyor" diye konuştu.
Aygün, 1961 yılından bugüne kadar Meclis'e gelen dosya sayısının 3 bini aştığını ancak dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili sayısının 27'de kaldığını, TBMM'nin 83 yıllık tarihinde ise sadece 42 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırıldığını söyledi. Aygün, "Türkiye bu ayıpla devam edemez" dedi.
"DEFOLU VEKİLLER YARGILANSIN"
Hakkındaki fezleke düzenlenen milletvekillerinin hakim karşısına çıkarak adalete hesap vermeleri gerektiğini vurgulayan Aygün, "22 Temmuz seçimlerinden sonra oluşacak Meclis'in ilk iş olarak ayıplı dokunulmazlık zırhını kaldırmasını istiyoruz. Defolu vekiller yargılansın, akla kara belli olsun. Yıllardır tartışılan bu meselenin çözülmesi Meclis'in Türk halkına karşı namus borcudur" dedi.
SUÇ LİSTESİ
Aygün, çoğu yeniden aday gösterilen milletvekillerinin itham edildikleri suçları da şöyle sıraladı:
"İhaleye fesat karıştırmak, zimmet, hırsızlık, dolandırıcılık, silahlı yağma suçuna azmettirmek, tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek,adam yaralamak, görevi kötüye kullanmak, görevi ihmal, yalan beyanda bulunmak, teşekkül halinde akaryakıt kaçakçılığı, kaçak su hattı çekmek suretiyle hırsızlık, evrakta sahtecilik, sahte olarak tanzim edilen resmi evrakı bilerek kullanmak, cezaevine yasak madde sokmaya çalışmak, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, Cumhurbaşkanı'na hakaret, kamu görevlisine hakaret, Dernekler Kanunu'na muhalefet, Kooperatifler Kanunu'na muhalefet, Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet, Vergi Usul Kanunu'na muhalefet, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, Türk Ceza Kanunu'na aykırılık, Devlet İhale Kanunu'na aykırılık, seçim propagandası yasağına aykırı hareket, halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek açıkça tahrik etmek, halkı suç işlemeye teşvik etmek, silahla tehdit, havaya silahla ateş açmak, müessir fiil, emre riayetsizlik, oteli zarara uğratmak."
Dokunulmazlığının kaldırılması için hakkında fezleke düzenlenen milletvekillerinin yeniden aday gösterilmelerini sert bir dille eleştiren Aygün, "Kanunu çiğneyen, hırsızlık, dolandırıcılık, kaçakçılık yapan, ihaleye fesat karıştıran, adam yaralayan, Cumhurbaşkanı'na hakaret eden kişiler mi milletvekili?" diye sordu. Aygün, "Bu kişilerin demir parmaklıklar arkasında olması gerekirken seçim meydanlarında hak hukuk nutukları atıyorlar. Defolu milletvekillerinin alacağı kararlardan da, çıkaracağı yasalardan da vatana millete hayır gelmez" diye konuştu.
"YOLSUZLUKLA MÜCADELE SAKATLANIYOR"
Milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle yolsuzluklarla mücadelenin "sakatlandığını" kaydeden Aygün, "Savcı, yolsuzluk soruşturması yapıyor. Soruşturmanın ucu milletvekiline uzanınca dokunulmazlık duvarına çarpıyor. Dosyalar rafa kalkıyor" dedi. Dokunulmazlık zırhının hiçbir suça bulaşmamış, hizmet için Meclis'e girmiş milletvekillerinin saygınlığına da gölge düşürdüğünü belirten Aygün, birçok milletvekilinin Meclis rozetiyle sokakta dolaşmaktan çekindiğini ifade etti.