HABER

ATO: "Gerçek işsiz sayısı 5.5 milyon"

ATO: "Gerçek işsiz sayısı 5.5 milyon"

ANKARA (ANKA)- Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) belirlemelerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'deki gerçek işsizlik oranı yüzde 19 olurken, işsiz sayısı ise 5.5 milyon oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) söz konusu dönem için işsizlik oranını yüzde 11.4, işsiz sayısını ise 2.7 milyon olarak açıklamıştı. ATO'nun aylık olarak yayınlanan "Ekonomik Görünüm" isimli raporunda, Türkiye'deki gerçek işsizlik oranına dikkat çekildi. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bu yılın ocak-mart aylarını kapsayan Hanehalkı İşgücü Anketi'ne göre bu yılın ilk çeyreğinde işsizlik oranının yüzde 11.4'le geçen yılki düzeyinin 0.5 puan altında kaldığını açıkladığı hatırlatıldı.

Geçen yılın aynı dönemde işsizlik oranının ise yüzde 11.9 olarak açıklandığı belirtilen raporda, bu dönemde istihdamın büyük ölçüde hizmetler ve tarım sektörlerinden kaynaklandığı belirtildi. Raporda, söz konusu dönemde istihdamın 794 bin kişi artarak, 21 milyon 398 bin kişiye çıktığı ve resmi işsiz sayısının ise 2 milyon 760 bin olarak açıklandığına dikkat çekildi.

Raporda, "gerçek işsizliğin" tarım dışı işsizlik oranının yüzde 14.8'den yüzde 14.2'ye, iş bulamayacağı gerekçesiyle iş aramayanlar ve mevsimlik çalıştığı için bu mevsimde işi olmayanlar da dahil edilerek hesaplandığı belirtildi. Raporda, söz konusu dönemde "gerçek işsizlik" oranının ise yüzde 22.8'den yüzde 18.8'e gerilediği vurgulandı. Rapora göre, geçen yılın ilk çeyreğinde 6 milyon 166 bin kişi olarak hesaplanan gerçek işsiz sayısının bu yıl 5 milyon 549 bine indi. Raporda, son bir yıllık dönemde işsizlik oranında yaşanan azalmanın kaynağında tarım sektörünün istihdamındaki 170 bin kişilik artışın önemli etkisi olduğu kaydedildi.

"TARIMDAKİ İSTİHDAM SORGULANMALI"

Raporda, "Son yıllarda istihdamı sürekli azalan tarım sektörünün, tarım mevsimi olmamasına rağmen bu yılın ilk çeyreğinde fazladan 170 bin kişiye nasıl istihdam sağladığının sorgulanması gerektiğine inanıyoruz" denildi. Toplam istihdamın yüzde 3.9 oranında arttığı son bir yılda tarım sektörünün istihdamında yüzde 3.3'lük büyüme kaydedildiğine işaret edilen raporda, tarım dışı sektörlerdeki istihdam artış oranının ise yüzde 4 düzeyinde gerçekleştiği anlatıldı. Son yıllarda üretimini önemli ölçüde artıran sanayi sektörünün istihdamındaki artışın yüzde 3.3 olarak gerçekleştiği belirtilen raporda, inşaat sektörünün istihdamının yüzde 3.6 artarak 1 milyon kişiye, hizmetler sektörünün istihdamının ise yüzde 4.4 oranında artarak 10.7 milyon kişiye ulaştığı belirtildi.

İstihdam artışı işteki duruma göre değerlendirildiğinde ise en yüksek artışın, Türkiye'de gerçek işsizliği gizleyen önemli bir kavram olan ücretsiz aile işçiliğinde yaşandığı vurgulanan raporda, son bir yıllık dönemde yüzde 7.2'lik artış yaşanan ücretsiz aile işçiliğinin istihdamdaki payının yüzde 12.5'ten yüzde 12.9'a yükseldiğine işaret edildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Ücretsiz aile işçiliğinin tarım sektöründe yaygın bulunuyor. Son bir yıllık dönemde hem tarım sektöründe istihdamın artması hem de ücretsiz aile işçilerinin sayısının artması, makro ekonomideki gelişmelerle uyum göstermiyor. İstihdamı artan tarım sektörünün milli gelir içerisindeki payı azalıyor. Son aylardaki iyileşmeye rağmen Türkiye hala dünyanın çift haneli işsizlik oranına sahip birkaç ülkesi arasında yer almaya devam ediyor. Yüzde 46.8 düzeyinde bulunan toplam işgücüne katılım ve yüzde 24 düzeyinde bulunan kadınlar arasındaki işgücüne katılım oranıyla dünyanın en kötü istatistiklerine sahip olan Türkiye'nin istihdamı artırma konusunda ek çaba göstermesi gerekiyor."

ÇALIŞMAK İSTEYEN 100 KİŞİDEN 20'Sİ İŞSİZ

Raporda, Türkiye'de çalışmak isteyen her 100 kişiden 20'sinin işsiz olduğu vurgulandı. Türkiye'de seçimden çıkacak yeni iktidarın, ekonomik ve sosyal politikalarını işsizlik sorununun çözümlenmesine odaklaması gerektiği savunulan raporda, işsizlik sorununun çözümünün yoksulluğun azaltılması ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin azaltılmasında da kilit rol oynayacağı vurgulandı.

En Çok Aranan Haberler