HABER

ATSO'nun Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı

ATSO Başkanı Çetin: - "Suudi Arabistan, İran gibi bazı ülkeler şimdiden kendi kripto paralarını çıkarma kararı verdiler. Türkiye olarak biz de buna seyirci kalmamalıyız" - "Gençler sanal parayla zengin olmak yerine blockchain teknolojisini, bilgisayar yazılımını öğrenmek için çalışmalıdır" - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: - "Antalya Büyükşehir Belediyesinin 2018 yılı bütçesi 3,2 milyar lira. Bütçemizin 1 milyar 847 milyar lirası yatırım için ayrıldı"

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, "Suudi Arabistan, İran gibi bazı ülkeler şimdiden kendi kripto paralarını çıkarma kararı verdiler. Türkiye olarak biz de buna seyirci kalmamalıyız." dedi.

ATSO'nun Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in de katılımıyla gerçekleştirildi.

Meclis salonundaki toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATSO Başkanı Çetin, ekonomideki önemli konulardan birinin son torba yasayla yapılan değişiklikler olduğunu, TOBB'un da katkısıyla yatırımların teşviki için yeni adımlar atıldığını, şirket kuruluş işlemlerinin kısaldığını, odaların tek durak ofis olduğunu söyledi. İnşaat izinleri ve tapu işlemlerinin de kısalacağını belirten Çetin, sanayi sicil belgesi olan şirketlere yeni makine alımında teşvik belgesi olmadan KDV istisnası geleceğini dile getirdi.

Ekonomide çok konuşulan konulardan birini de blockchain teknolojisi ve sanal paranın oluşturduğunu ifade eden Çetin, şu an için spekülasyon yapılan bir araç olan kripto paranın gelecekte çağın parası konumuna geleceğini söyledi.

Çetin, "Suudi Arabistan, İran gibi bazı ülkeler şimdiden kendi kripto paralarını çıkarma kararı verdiler. Türkiye olarak biz de buna seyirci kalmamalıyız. Türkiye'de birçok kişi sanal parayla kısa zamanda zengin olmaya çalışıyor, herkes bu konuda dikkatli olmalıdır. Özellikle gençler sanal parayla zengin olmak yerine blockchain teknolojisini, bilgisayar yazılımını öğrenmek için çalışmalıdır." diye konuştu.

Antalya ekonomisinin 2017'de bir toparlanma yaşadığını, 2018'e de iyi bir giriş yaptığını ifade eden ATSO Başkanı Çetin, "Turist sayısında, vergi tahsilatında, istihdamdaki yükseliş baz etkisinin sonucudur. Türkiye ekonomisi büyüdü fakat biz birçok sektörde henüz 2014 düzeyine yeni geliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

- Şehirleşme ve iklim değişikliği sorunları

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Antalya'nın 7 yıl sonraki nüfusunu 2,8 milyon olarak tahmin ettiğini belirten Çetin, Doğu Anadolu, Orta Anadolu ve Karadeniz'in küçük illerinin nüfus kaybettiğini, batıya, kıyı şeridine göçün ise artarak devam ettiğini kaydetti.

Çetin, Antalya'nın imar planlarında nüfus artışının da dikkate alınması gerektiğini kaydederek, hızlı göç alan şehirlerde sürdürebilirlik konusunun mutlaka düşünülmesi ve kentlerin geleceklerinin yeni baştan planlanması gerektiğini vurguladı.

Antalya'da iklim değişikliği etkilerinin yaşanmaya başladığını belirten Çetin, şöyle devam etti:

"İklim değişikliği, aşırı sıcak, kuraklık, aşırı yağış ve sel gibi dalgalarla giderek daha görünür hale gelecektir. Uzmanlar Antalya'nın Mısır, Libya iklimine geçeceğini söylüyorlar. Geçen yaz yaşadığımız su sorunu geçici bir sorun değildir. Bir serada 1 kilogram domatesi 100 litre su ile üretiyorsak bunu gelecekte sürdüremeyiz. Turist başına günde ortalama 225 litre su tüketiyoruz. Suyu az tüketen bir ekonomiye ve tarıma geçmeliyiz."

- Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel

Toplantıda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Antalya'da planladıkları vizyon projelere ilişkin bilgi verdi.

Ekonomik gelişmesinin olmazsa olmaz şartının yatırım olduğunu kaydeden Türel, "Antalya Büyükşehir Belediyesinin 2018 yılı bütçesi 3,2 milyar lira. Bütçemizin 1 milyar 847 milyon lirası yatırım için ayrıldı. Bütçeye göre yatırım oranımız yüzde 57. 2013'te bu oran yüzde 20'ler civarındaydı." dedi.

Büyükşehir Belediyesinin yatırımlarının hayatın her noktasında bulunduğunu, sosyal hizmet konusunda da önemli çalışmalar yürüttüklerini anlatan Türel, Antalya'da yaklaşık 13 bin kişinin sosyal yardım kartı bulunduğunu, kentte bulunan 24 bin alzaymır hastasına yönelik bakım merkezi yapıldığını anımsattı.

Beş yıldızlı otellerle dolu bir kentin bir yıldızlı çevresinin olmaması gerektiğini ifade eden Türel, "Dışarıyı 3 yıldız haline getirdik, önümüzdeki dönemde 5 yıldız olacaktır. Cazibe merkezleri yaparsanız turist otelden dışarıya çıkar." diye konuştu.

Yaklaşık bin 300 dönüm olan Kepezaltı Santral kentsel dönüşüm projesinin hızla devam ettiğini belirten Türel, yaklaşık 13 bin dönüm olan Çalkaya'da da kentsel dönüşüm başlatılacağını bildirdi.

Yazar İskender Pala'nın "Şehirler insanların karakterini belirler" sözünü anımsatan Türel, kendisinin bu söze "Şehirlerin karakterlerini de belediye başkanları belirler." cümlesini eklediğini, karakterli bir şehir yapmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler