2017 başına yetiştirilmesi planlanan tünelin toplam uzunluğu 14,6 kilometreye ulaşıyor. Projenin yaklaşık 5,4 km’lik kısmı ise deniz altında özel bir teknoloji ile inşa edilecek olan iki katlı tüneller ve diğer metotlarla inşa edilecek olan bağlantı tünellerinden oluşuyor.
Yaklaşık 250 personelin görev yaptığı çalışmaların özellikle yer altında yürütülen kısmında mobil iletişim hayati önem taşıyor. Tünel inşaatlarında, Turkcell tarafından sağlanan mobil iletişim ve mobil internet altyapısı ile kesintisiz iletişim kurulabiliyor. Tünellerde mobil iletişim ve internet kapsaması için Türkiye’de ilk kez uygulanan “hareketli anten” yöntemi uygulanıyor. Bu yöntem sayesinde tünel ilerledikçe iletişim sağlayan antenler de ilerleyerek inşaatın her aşamasında şebeke servis kalitesinin aynı seviyede kalması sağlanıyor.
Projede mobil iletişim kapsaması, yer yüzeyindeki sabit noktaların yanında 130 metre uzunluğundaki tünel kazma makinesi üzerine yerleştirilen anten ile sağlanıyor. Günde 8-10 metre hızla tünel kazarak ilerleyen makinenin üzerindeki bu “hareketli anten”, fiber optik kablo üzerinden yeryüzündeki sabit haberleşme ünitesine bağlanarak, personelin deniz tabanının altında bile iletişim kurabilmesini sağlıyor. Turkcell tarafından sağlanan yer yüzeyi ve yeraltı istasyonları, inşaat tamamlanana kadar tam kapasiteyle çalışacak.