Zirveden, piyasaların istikrara kavuşması, avronun vazgeçilemez bir proje olduğu ve Tobin Tax gibi konularda önemli mesajlar geldi.
İtalya, Almanya, Fransa ve İspanya arasındaki zirveye ilk olarak, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy geldi. Rajoy'un ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ve son olarak da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, zirvenin yapılacağı Dışişleri Bakanlığı konutu olan Villa Madama'ya geldi. İtalya Başbakanı Mario Monti, konuklarını bahçede karşıladı.
Bir saati aşkın süren zirvenin ardından dört lider kameraların karşısına geçerek, toplantı hakkında kısa açıklamalar yaptı, soruları yanıtladı.
Basın toplantısında evsahibi olarak sözü ilk alan başbakan Mario Monti, bugün Roma'da çok faydalı bir toplantı yaptıklarını belirterek, "İlk hedef, Avrupa'da, büyümeyi sağlamak, yatırımları teşvik etmek ve daha fazla istihdam yaratmak" dedi.
Monti, bu konuların bir sonraki AB Konseyi toplantısında (28-29 Haziran) Brüksel'de değerlendirileceğini söyledi.
İtalyan Başbakan, avronun Avrupa için önemini, "Avro'dan geri dönülemez" sözleriyle vurguladı.
Mario Monti, büyüme tedbirleri için alınan somut kararın ise Avrupa GSYİH'sının yüzde 1'ine eşdeğer 130 milyar avroluk bir paket olacağını açıkladı. Başbakan Monti, kamu borcunu arttırmadan büyümeyi sağlamak gerekliliğinden söz etti.
-Fransa Cumurbaşkanı Hollande-
François Hollande de araçları faydalı biçimde kullanarak, piyasaların stabilleşmesi için güven verip, spekülasyonlarla mücadele etmek gerektiğini belirterek, "Uyumlu, tutarlı, sağlam bir mesaj vermeliyiz. Ben, bugünkü toplantıyla Avro Bölgesi'nin başı çeken 4 ülkesi olarak bunu yaptığımızı düşünüyorum" dedi.
Hollande, krizden çıkışın yol haritası olarak bankalar birliğini gösterirken, Fransız liderin bu önerisine İspanyol başbakan Rajoy'dan destek geldi.
Avrupa Birliği içinde İngiltere'nin sıcak bakmadığı "Tobin Tax" konusundaki işbirliğini Avrupa Konseyi toplantısında Fransa'nın gündeme getireceğini açıklayan François Hollande, İngiltere olmasa dahi bu işbirliğinin üzerinde durulması gerektiği yorumunda bulundu.
-Almanya Başbakanı Merkel-
Almanya Şansölyesi Angela Merkel de Monti'nin sözlerine destek çıkarak, "Avro için mücadele etmek istiyoruz" derken, büyüme önlemleri için de ilerleme kaydedeceklerini dile getirdi.
Avrupa için bir dayanışma kontrolünün de olması gerektiğini savunan Merkel, "Avrupa'da zamanında bir istikrar paktı oldu ancak saygıyla buna uyulmadı. Avrupa'nın inşasındaki kurallara saygıyla uyulması esastır" dedi.
Angela Merkel, bir soru üzerine, kriz altındaki İspanyol bankalarına yönelik kendisinin bir şey söyleyemeyeceğini, çünkü kendisinin Almanya Başbakanı olduğu yanıtını verdi.
-İspanya Başbakanı Rajoy-
"Avro bugüne kadar uygulanan en önemli AB projesi" diyen İspanya Başbakanı Rajoy da Avrupa'nın geleceği için avrodan vazgeçilemeyeceğini vurguladı.
Rajoy, kamu borcunu yükseltmeyecek şekilde ekonomileri için büyümeyi sağlayacak, yapısal reformların daha rekabetçi hale getirilmesi fikrine katıldığını aktararak, "Kamu borcu kontrol altında olmalı" dedi.
-Roma tartışması-
Basın toplantısının son bölümünde İspanya ile Fransa arasında ufak çapta Roma "tartışması" yaşandı.
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un "dünyanın en güzel şehrinde böyle bir etkinliğe katılmaktan memnunum" sözleri üzerine Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "(En güzel şehir) Bu tartışılabilir" dedi. Bunun üzerine, Almanya Başbakanı Angela Merkel "her durumda güzel bir şehir" dedi.
Evsahibi Başbakan Monti ise Roma'nın Avrupa'nın merkezinde yer aldığına ve birleştirici özelliğine vurgu yaptı.
Liderler, kendilerini sıcak havada zor koşullarda takip eden basın mensuplarının isteklerini kırmayarak, yeniden poz verirken, sıcak tavırları dikkati çekti.
Dörtlü zirveden ilk ayrılan Polonya ve Ukrayna'nın ortak düzenlediği 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası çeyrek final Almanya-Yunanistan maçına yetişmek isteyen Almanya Başbakanı Angela Merkel oldu.
Zirveyi 200'ü aşkın basın mensubu takip etti.
ROMA (A.A)