LONDRA (İHA) - Avrupa basınında bugün yayımlanan haber ve yorumlarda ağırlıklı olarak, Amerika'dan Türkiye'ye Avrupa Birliği konusunda destek, Avrupa Birliği bünyesinde Almanya-Fransa ittifakı, İngiltere'de itfayecilerin grevi konuları ele alındı.
İngiliz gazetelerinin ortak birinci sayfa konusunu itfaiyecilerin grevi oluşturdu. Gazeteler sendika liderliğinin sürpriz bir adımla yarın başlaması planlanan ikinci sekiz günlük grevi askıya alarak, görüşme masasına dönme kararı aldıklarını bildirdi. Independent, sendika yönetiminin anlaşmazlık durumunda greve geri dönülebileceğini söylemelerine karşın, son gelişmenin soruna çözüm bulunacağının işareti olarak görüldüğünü belirtti. Guardian da sendikanın, görüşme masasına dönme kararının zayıflık olarak yorumlanmasına karşı çıktığını kaydetti.
Daily Telegraph ve Times ise İngiltere'nin biyo-terör alarmına geçtiğini bildirdi. Gazeteler, hükümetin olası bir terörist saldırıya karşı ilk savunma hattı olarak, kilit görevler yapan sağlık ve ordu personeline çiçek aşısı yapılacağını açıkladığını yazdı.
İNGİLİZ GAZETELERİNDE TÜRKİYE İngiliz gazetelerinin yer verdiği uluslararası konular arasında Türkiye de yeraldı. Independent gazetesi, İngiltere hükümetinin Irak'ı insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştirmesi ardından, 'acaba hükümet diğer tartışmalı rejimlerin ihlallerine karşı ne yapıyor' sorusunu sordu. Gazete bu çerçevede, aralarında Afganistan, Rusya, İsrail ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu bir dizi ülkede insan hakları konusunu değerlendirdi. Türkiye de bunların arasında yeraldı.
Independent, incelemesinde NATO müttefiki ve Avrupa Birliği adayı olarak andığı Türkiye'nin bu konuda ender başarı öykülerinden biri olduğunu yazdı. Gazete, insan hakları örgütleri ve İngiltere hükümetinin Türkiye'nin bu alanda önemli adımlar attığında hemfikir olduğunu yazdı. Gazete, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girebilmesi için işkencenin ortadan kaldırılmasının öncelikli konu olduğunu vurguladığını belirtti. Gazete, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'nin bu alanda attığı adımları takdir ettiğini ancak Kürt grupların baskı ve işkencenin günlük hayatın bir parçası olduğunu söylediklerini kaydetti. Independent, Manisa Davası'nda suçlu bulunan polislerin hapis cezası almasının insan hakları grupları tarafından olumlu karşılandığını yazdı.
Financial Times gazetesi, Başbakan Abdullah Gül'ün bir fotoğrafının yeraldığı haberinde 'Türkler Avrupa Birliği zirvesi öncesinde insan hakları reform paketine onay veriyor' dedi. Gazete, yeni hükümetin zamana karşı yarışarak reform paketini yasalaştırmaya çalıştığını bildirdi. Gazete, "Bu adım Avrupa Birliği liderlerinin Türkiye'ye görüşme tarihi verme kararında etkili olacak" dedi. Financial Times bu habere ek olarak, Siirt'te iptal edilen seçimin AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın parlamentoya girişi için fırsat olabileceğini de bildirdi. Gazetede yeralan üçüncü Türkiye haberinin ise Londra kaynaklı olması dikkat çekti. Haberde, Amerikan yönetiminin Türkiye'ye Avrupa Birliği üyeliği için görüşme tarihi verilmesi konusunda Avrupa Birliği'ne yaptığı baskıyı artırdığı bildirildi.
Guardian da aynı konuyu, 'Amerikalı şahinler Türkiye'yi Avrupa Birliği'nde görmek istiyor' başlıklı haberinde işledi. Gazete, kendi deyimiyle, Bush yönetiminin önde gelen şahinlerinden birinin, Türkiye'yi diğer Müslüman ülkelere örnek olabilecek bir demokrasi olarak nitelediğini bildirdi. Gazetenin şahin olarak nitelediği kişinin, Amerikan Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz olduğu ifade edildi. Gazete, Türkiye'nin Avrupa Birliği dışında bırakılmasını 'düşünülemez' bir şey olarak değerlendiren Amerikalı bakan yardımcısının, önümüzdeki iki haftanın hem Türkiye'nin batı ile ilişkileri açısından son derece belirleyici hem de stratejik açıdan son derece önemli olduğunu söylediğini yazdı.
Kıta Avrupası gazetelerinden Fransız Le Monde ise perşembe günü Avrupa Komisyonu tarafından onaylanması beklenen Avrupa Birliği kurumlarında reform projesini değerlendirdi. Gazete, "Bu proje Fransa, İngiltere ve İspanya'nın destekliği Avrupa Birliği başkanlığı fikrine karşı; bunun yerine şu anki altışar aylık dönem başkanlığı uygulaması destekleniyor. Fransız gazetesi, Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi'nin 'Avrupa Başkanlığı' fikrine karşı olduğunu ve Avrupa Komisyonu başkanının yetkilerini artırmayı istediğini belirtti.
AVRUPA BİRLİĞİ BÜNYESİNDE ALMANYA-FRANSA İTTİFAKI Danimarka gazetesi Information, Fransa ve Almanya'nın yeniden Avrupa Birliği sorunlarına ortak yanıt aramaya başladıklarını yazdı. Gazeteye göre Fransa-Almanya ekseninde üç yıllık bir kriz yaşandı ve bu dönem boyunca, gazetenin deyimiyle, İngiltere, İtalya ve İspanya gibi ikincil güçler arenaya girdi. Bu dönem ardından artık Almanya ile Fransa arasında soğukluğun giderildiğini yazan gazete, şu anda Fransa-İngiltere ilişkilerinin çok soğuk olduğunu belirtti.
Diğer bir Danimarka gazetesi Berlinske Tidende de Almanya-Fransa ekseninin yıllar süren durgunluk ardından yeniden canlandığını ve bunun da Avrupa için olumlu bir gelişme olduğunu yazdı. Fransa-Almanya ekseninin geçmişte ortak para biriminin arkasındaki motor olduğunu belirten gazete, Avrupa Birliği'nin genişlemesi konusunda önemli kararların alındığı Brüksel'deki son zirve ardından bu ikilinin yeniden fikir üretmeye başladığını belirtti.
İspanyol gazetesi El Mundo ise Galiçya açıklarında batan tankerden sızan petrolün neden olduğu tartışmaları ele aldı. Gazete, İspanya kralının ziyareti ve felakete birlik içinde milli tepki verme çağrısı yapmasının, politikacılara yönelik bir eleştiri olduğunu yazdı. Gazeteye göre, kralın mesajı sadece siyasi partilere sorumluluklarını yerine getirme çağrısı olarak anlaşılabilir. El Mundo'ya göre, kral petrol sızıntısından etkilenen bölgelere kendini göstermek için değil, binlerce ispanyolu etkileyen bir soruna karşı doğal bir duyarlılığı olduğu için gitti ve böylece bir kez daha tüm İspanyolların kralı olduğunu gösterdi.