Avrupa Konseyi tarafından hazırlanan raporda, "nüfus cüzdanlarında din ibaresinin çıkarılması ve din derslerinin zorunlu olmaması" çağrısında bulunuldu.
"İlk rapordan bu yana Türkiye'nin aralarında ırkçı ayırımcılığın her türlüsünün yasaklandığı uluslararası sözleşme de dahil olmak üzere insan hakları alanında önemli anlaşmaları onayladığı" hatırlatılan son raporda, "insan haklarını güçlendirmek için yasal ve anayasal önemli değişikliklerin yapıldığı" vurgulandı.
Raporda, "ifade özgürlüğü, Türkçe'den başka diğer dillerde eğitim dini ve etnik grupların örgütlenme hakları konusunda önemli ilerlemeler sağlandığı" belirtildi.
Reformlara rağmen anayasa, ceza ve medeni hukukta boşluklar olduğu ifade edilen raporda, ırkçı nefreti yasaklayan Ceza Kanunu'nun 312. maddesinin her zaman olumlu etki yaratmadığı ifade edildi.
"Din özgürlüğü alanında daha fazla iyileştirme yapılması" tavsiye edilen raporda, "nüfus cüzdanlarında din ibaresinin çıkarılması ve din derslerinin zorunlu olmaması" çağrısında bulunuldu.
Raporda, güvenlik güçlerinin azınlık gruplarına ve göçmenlere kötü muamele ettiği iddia edildi. Medyanın veya şahısların azınlık üyelerine yönelik hoşgörüden uzak ifade ve hareketlerinin de cezalandırılmadığı belirtildi.
Raporda, ırkçılık ve hoşgörüsüzlüğü önlemek için hala ulusal temelde uzman birim oluşturulmaması da eleştirildi.