Almanya'nın Hannover kentinde merkezi bulunan Etno-Tıp Merkezi'nin Avrupa'daki Göçmenler için Göçmenlerle Sağlık (MİMİ) projesi Avrupa Sağlık Ödülü'ne (European Health Award) layık görüldü. Avrupa Komisyonu ve Federal Avusturya Sağlık, Bilim ve Sağlık Ekonomisi Bakanlığı temsilcilerinden oluşan jüri, Gastein Avrupa Sağlık Forumu tarafından her yıl verilen bu ödülü bu yıl Avrupa'daki Göçmenler için Göçmenlerle Sağlık (MİMİ) projesine verdi. Jüri, Etno-Tıp Merkezi'nin Almanya ve Avusturya'da yaşayan 90 binden fazla göçmene ulaştığı, 500 binden fazla sağlık broşürü dağıttığı, 2 binden fazla çok dilli sağlık rehberi eğittiği ve 8 binden fazla sağlık etkinliği düzenlediği gerekçesiyle ödüle layık görüldüğünü belirtti. Jüri, 61 farklı yerde ortakları bulunan Hannover merkezli Etno Tıp Merkezi'nin sınır ötesi çalışmalarıyla kamu sağlığı ve Avrupa'daki sağlığın iyileştirilmesine katkıda bulunduğuna dikkat çekti.
"ANADİLDE SAĞLIK HİZMETİ”
Avrupa Sağlık Ödülünü, AB Komisyonu Sağlık ve Gıda Güvenilirliği Komiseri Vytenis Andriukaitis'ten alan Etno-Tıp Merkezi Genel Müdürü Ramazan Salman, farklı dilleri konuşan insanlara sağlık hizmeti vermenin en iyi yolunun kedi ana dillerinde onlara seslenmekle mümkün olduğunu söyledi. Sağlık, eğitim ve uyumun önemli unsurlarının başında geldiğine de değinen Salman, "Sağlık çalışmaları da uyum çabalarının çıkış noktası olmalıdır. Sağlık teşviki ve önleyici çalışmalar, göçmenlerin bizzat göz hizasında yer alabileceği çok sayıda önlem için hareket alanı sunmaktadır. Bunun için hepimizin yorulmadan çalışmalı, birbirimize destek vermeli, hepimiz güce ve kişisel çabaya ihtiyaç duymaktayız. Bugünkü kutlamanın daha fazla kültürlerarası beraberlik oluşturmaya vesile olacağını umuyorum. Bizim ödüllendirilmiş olmamız nedeniyle, başkalarının da uyum yolunda başarılı olmasını diliyorum. Ve bu ödülü gerçekten hak ettiğimizi umuyorum. Avrupa Sağlık Ödülü'nü aileme ve Avrupa'daki 2 binden fazla MiMi-ortaklarıma adıyorum” açıklamasında bulundu.
MİMİ PROJESİ NEDİR?
Etno-Tıp Merkezi'nin Avrupa'daki Göçmenler için Göçmenlerle Sağlık (MİMİ) projesi Avrupa'nın 61 farklı yerinde kültürlerarası sağlık rehberleri eğitiyor. Rehberler göçmen topluluklarında ilgili anadillerde sağlık kampanyaları düzenliyor. Ayrıca merkez, Arapça, Türkçe ve Rusça gibi dillerde kapsamlı bilgi broşürleri, eğitimler, sağlık danışmanlığı ve sağlık alanı tercümanları da sağlıyor. Şu sıralarda ülkelere özgü sağlık sistemi, diyabet, aşı ve anne sağlığı konularında bilgilendirme ön planda tutuluyor. Gelecekte Avrupa'daki Göçmenler için Göçmenlerle Sağlık'ın (MİMİ) bu konsepti diğer ülkelerde de uygulanacaktır.
Ramazan Salman, ileride Türkiye'de de özellikle bağımlığın önlenmesi, diyabet, anne sağlığı ve hepatit konularında sağlık projeleri gerçekleştirecek. (İHA)