Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere sığınmacıların kota sistemine göre paylaştırılması önerisinde bulunmaya hazırlanıyor.
Komisyonun Çarşamba günü açıklanacak göçmen politikasında, sığınmacıların, insan kaçakçılarına başvurmadan Avrupa'ya yasal yollarla ulaşmaları için de bazı önerilerde bulunacağı belirtiliyor.
Önerilerin uygulamaya konması için AB devletleri tarafından da kabul görmesi gerekiyor. Avrupalı liderler Haziran sonunda bir araya gelecekleri zirvede bu teklifleri masaya yatıracak.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre bu yıl yaklaşık 60 bin göçmen Akdeniz'i geçmeye çalıştı.
Uluslararası Af Örgütü'nün araştırmasına göre, Libya'dan Avrupa'ya ulaşmaya çalışanlar 'korkunç tacizlere maruz kalıyor.' Bu yılbaşından bu yana 1800'den fazla göçmen öldü. Bu rakam, geçen sene aynı döneme kıyasla yüzde 20 arttı.
BBC'nin Avrupa editörü Katya Adler'in aktardığına göre önerilerin ülkelere doğrudan yapılması çok zayıf bir ihtimal zira İngiltere kota sistemine göre göçmen kabulüne kesinlikle karşı çıkıyor.
Kotalar, ülke nüfusu, ekonomik göstergeler ve daha önce kabul edilen sığınmacı sayısı gibi faktörlere göre belirlenecek. Geçen yıl 200 bin sığınmacı kabul eden Almanya kota sistemine destek çıkıyor.
'Libya'daki göçmenler taciz ediliyor'
AB'nin yeni önlemleri Akdeniz'de kaçak göçmen ölümlerine son vermeyi amaçlıyor.
AB dış politika sorumlusu Federica Mogherini bugün BM Güvenlik Konseyi'ne Libya dışında faaliyet gösteren insan kaçakçılarına karşı güç kullanımı için onay isteyecek.
BM'nin onayı olmadan Libya veya uluslararası sularda insan kaçakçılarının teknelerine askeri müdahalede bulunmak yasadışı sayılıyor. Fakat Uluslararası Af Örgütü, asker müdahalesinin göçmenleri Libya'da zor koşullar altında bırakabileceği uyarısında bulunuyor.
Af Örgütü'nün Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu müdürü Philip Luther, "Libya'daki çatışmalardan kaçmak isteyenlere alternatif yollar sunmadan insan kaçakçılığına karşı önlemler almak, göçmenlerin ve mültecilerin zor durumlarına çözüm sağlamayacak" dedi.
Af Örtüsü, Libya'dan Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin insan kaçakçıları tarafından sistematik işkence gördüğünü, taciz ve tecavüze uğradıklarını, kaçırıldıklarını belirtiyor.
Af Örgütü'ne konuşan Suriyeli bir aile, tehlikeli olsa dahi Avrupa'ya gitmekten başka çareleri kalmadığını söylüyor: "Libya'da ölümle karşı karşıyayız, o yüzden biz de İtalya'ya gitmeye çalışırken ölümle yüzleşebileceğimizi düşündük."