Ankara - Keşfi yapan bilim adamları, "Torvosaurus gurneyi" adı verilen dinozor türünün, ustura şeklinde 10 santimetre uzunluğundaki dişleri, 10 metreye ulaşan boyu ve 4-5 ton gelen ağırlığıyla Jura Devri'nin karada yaşayan en büyük dinozorlarından biri olduğuna işaret etti. Araştırmacılara göre, fosile ilişkin bulgular İberya yarımadasında 150 milyon yıl önce yaşamış bu türün vücudunda seyrek, dikensi tüyler bulunduğunu gösteriyor.
Yeni dinozor türü, Christophe Hendrickx ve Octavio Mateus adlı araştırmacılar tarafından PLOS ONE adlı dergide bilim dünyasına tanıtıldı.
Mezozoik dönemin sonunda ortaya çıkan Tyrannosaurus, Carcharodontosaurus ve Giganotosaurus gibitürlerin, yeni keşfedilen türden daha büyük dinozorlar olduğunu belirten araştırmacılar, ancak 115 santimetrelik kafatasına sahip Torvosaurus gurneyi türünün bu devirde karada yaşayan en büyük dinozor türlerinden biri olduğuna dikkati çekti.
Yapılan keşfin ilk kez Torvosaurus familyasına mensup ikinci bir türün ortaya çıkarılması açısından önem taşıdığını kaydeden araştırmacılar, T. gurneyi türünün diş sayısı, ağzının büyüklüğü ve şekliye aynı familyaya ait Kuzey Amerika'da yaşamış T. tanneri türünden ayrıldığına işaret etti.
Araştırmacılara göre, T. gurneyinin ustura biçimindeki 10 santimetrelik dişleri, sürekli avlanan bir yırtıcı olan bu türün büyük dinozorları avlayarak beslendiğini ve yaşadığı bölgedeki gıda zincirinin en tepesinde yer aldığını gösteriyor.