ATATÜRK Üniversitesi İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hatice Polat, Türkiye'de ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalarında (KOAH) görülen nefes darlığı ve yorgunluğun, ayağa yapılan masajla rahatlatıldığını söyledi.
Göğüs Hastalıkları Hastanesinde KOAH tanısı konulan 30 hastaya haftada 2 kez olmak üzere 8 seans 'Refleksoloji Masajı' uygulayan Yrd. Doç. Dr. Hatice Polat, bu hastaların diğer hastalara oranla nefes darlığı ve yorgunluk şikayetlerinin azaldığı hatta, enerjilerinin arttığını belirledi. Her ayakta 7 bin 200 sinir ucu bulunduğunu söyleyen Hatice Polat, hastalara refleksoloji uygulayabilmek için İstanbul'daki 'Türkiye Masaj Enstitüsü' tarafından verilen uygulamalı 'Refleksoloji Masajı' kursuna katıldığını söyledi.
Kursu başarı ile tamamladıktan sonra Erzurum'daki Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde KOAH tanısı konulmuş 30 kişi üzerinde refleksolojinin etkisini belirlemek amacı ile çalışma yaptığını ifade eden Yard. Doç. Dr. Polat, "Refleksoloji ile ayaktaki sinir noktaları özel tekniklerle uyarılarak elektrokimyasal masajlar ortaya çıkar ve nöronlar yardımıyla ilgili organlar uyarılır. Fiziksel problemlerle ilgili gerginlik ve stresi rahatlatarak onların gevşemesini sağlar. Bu gevşeme sırasıyla, vücudumuzdaki bezleri, bağışıklığı ve sinir sistemini etkiler. Araştırma sonuçlarına göre refleksoloji uygulaması sonrası deney grubundaki hastaların nefes darlığı ve yorgunluk şikayetlerinin azaldığı, enerjilerinin arttığı belirlenmiştir" dedi.
MASAJ, NASIL YAPILIR?
Refleksoloji seansı sırasında organların, endokrin bezlerin ve vücut bölümlerinin yansıması kabul edilen spesifik noktalara baskı uygulandığına dikkati çeken Yard. Doç. Dr. Hatice Polat şunları söyledi:
"Refleksoloji uygulanan kişinin boyun, bel ve dizleri desteklenecek şekilde yarı oturur pozisyonda, ayaklara yapılacaksa ayaklar uygulayıcının göğüs hizasında olmalıdır. Refleksoloji 10 dakikadan 45 dakikaya varan sürelerde uygulanır. Uygulama seanslar şeklinde haftada 1-2 kez yapılabilir. Seans süreleri hastalığa ve semptoma göre değişiklik gösterir. Refleksoloji uzmanı, desteklemek, masaj yapmak, bastırmak veya rahatlatmak amacıyla çeşitli biçimlerde elleri, başparmakları ve parmaklarını kullanır. Refleks bölgeleri masajı uygulaması için toplam beş basma tekniği vardır. Başparmak hareketi, parmak hareketi, ovma hareketi, sıvazlama hareketi ve sıkma hareketidir. Basınç şiddeti kişinin fiziki yapısı, yaşı ve o andaki sağlık durumu göz önünde bulundurulacak şekilde ayarlanır. Örneğin iri yapılı bir insana daha kuvvetli, zayıf, yaşlı ve çocuklara ise normal şekilde basarak masaj yapılır. Bu basınç genellikle oldukça derindir, ama acı verici olmak zorunda değildir."
DHA