HABER

Aytaç Durak reformları anlattı

ADANA (İHA) - Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, son 2 yılda yerelleşme alanında katedilen mesafenin, geçmiş 40 yıldan daha fazla olduğunu söyledi.

Durak, Avrupa Birliği Bölgeler Komitesi Dış İlişkiler Başkanı Ramon Luis Vurvarel Siso'nun davetlisi olarak katıldığı İngiltere'nin Essex kentindeki toplantıda, Türkiye'de son dönemde gerçekleştirilen reformları anlattı. Toplantının ikinci gününde konuşan Durak, modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, 1933 yılında Türkiye'nin çağdaş uygarlık ufkunda bir güneş gibi yükseleceğini işaret ve vasiyet ettiğini, Türkiye'nin de bulunduğu kritik coğrafyadan kaynaklanan bazı sıkıntılara karşın, bu vasiyete her zaman saygılı olduğunu söyledi. Atatürk'ün daima Batı ile entegrasyonu hedef gösterdiğine dikkat çeken Durak, son yıllarda peş peşe gelen idari ve yasal reformların, AB'ye adaylığın ötesinde, ülkenin çağdaşlık çıtasını yükseltme gayretlerinin sonucu olduğunu belirtti.

Aytaç Durak, bu yılın temmuz ayında yürürlüğe giren Büyükşehir Belediyeleri Kanunu ile büyük kent belediyeleri yönetiminde önemli adımlar atıldığını, yetki konusunda önemli kazanımlar elde edildiğini vurgulayarak, "Hemen arkasından çıkartılan Mahalli İdareler Kanunu ile Belediyeler Kanunu, Cumhurbaşkanımız Sayın Ahmet Necdet Sezer'in arzuları doğrultusunda yeniden görüşmeye alındı. Bu hafta içinde her iki kanunun da yasalaşacağına inanıyorum. Ben 40 yılı aşkın süredir belediyecilik uygulamasının içerisindeyim. İtiraf edeyim ki son 2 yılda yerelleşme alanında katedilen mesafe, geçmiş 40 yıldan daha fazla olmuştur" dedi.

Belediyelerin artık kendi yöre yönetimlerinde daha özgür kararlar alabileceğini ve daha güçlü kaynaklara sahip olacağını kaydeden Durak, "Merkezi idareye olan bağlılığımız istenildiği ölçüde olmamakla beraber çok azalmış olacak. Sivil toplum kuruluşlarının katılımcılığını teşvik eden hukuki düzenlemelere yer verilmiş olması, yerelleşme yolunda önemli kazanımlardan biridir. Önümüzdeki 3-5 yıl içinde alınacak yeni önlemler ve yapılacak yeni düzenlemelerle yerelden yönetim adına üst düzeylerin yakalanacağından kuyku duymuyoruz. Bu noktada Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve bazı bakanlarımızın geçmişte belediye başkanlığı yapmış olmalarından oldukça yararlanıldığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

Türk halkının AB ile entegrasyona çok önem verdiğini vurgulayan Türkiye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, şöyle devam etti:

"Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana reform başlığı altında getirilen her yenilik ülkemizde çok hızlı şekilde kabul edilmiştir. Bundan dolayıdır ki yerel demokrasinin yerleştirilip gelişmesinde, özellikle katılımcı yönetim açısından hızla yol alınmıştır. Ne var ki, Özel Komisyon tarafından 6 Ekim'de açıklanan tavsiye kararı, ülkemizde mutluluk kadar ciddi bazı endişeleri de yaratmıştır. Zira, kararın dayanağı olan rapor dikkatle irdelendiğinde, güven sarsıcı iki önemli nokta ile karşılaşılmaktadır. Bunlardan birincisi, müzakerelerin 'açık uçlu' olması, ikincisi ise, yine rapor metnine göre müzakere süreci prosesinde, daha önceki aday ülkeler için uygulanmamış yeni kriterlerin gündeme gelmiş olmasıdır. Hiçbir yarışta, koşu başladıktan sonra yeni kural konulamaz, konulursa bu kuralsızlık olur. Üzülerek belirteyim ki Türkiye karşıtı bazı çevreler, yeni yeni prosesler önermekte, referandum, ülkemiz için farklı uygulama, 'açık uçlu' müzakereden bahsetmektedir. Böyle bir uygulama, en yalın tarifi ile kuralsızlıktır. Avrupa'nın çok önemsediği 'güvenilirlik' kavramına ters düşmektedir. Zira Helsinki kararı, Avrupa'nın Türkiye'ye açık bir taahhüdüdür. Bu taahhüdü yok sayarak yeni kurallar önermek, kurallara saygınlığı ile tanınan Avrupalılık ilkeleriyle örtüşmez. İnanıyorum ki müzakere tarihinin verilmesini beklediğimiz 17 Aralık 2004 Deklarasyonu, Komisyon Raporu'ndaki kuşkulu ifadeleri tamamen silecektir."

En Çok Aranan Haberler