İZMİR (İHA) - Beslenme alışkanlığında yapılan en önemli hatalardan birinin yeterli su içme alışkanlığının olmaması olduğunu belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı'nda görevli Diyetisyen Canan Değirmenci, "Günlük alınan su miktarı azaldıkça vücutta depolanan yağ miktarı artar. Az su içildiğinde, vücut kendinde bulunan suyu tutmaya çalışır. Su yediklerimizin sindirilmesi ve emilmesi için gereklidir. Kabızlığın bir nedeni de az su içilmesidir. Kabızlık kilo artışını etkileyen bir bozukluktur" dedi.
Yapılan en önemli hatalardan birinin öğün atlamak olduğunu kaydeden Değirmenci, "Böylece kişi bir sonraki öğünde doymak bilmez, atladığınız öğünden çok daha fazlasını yersiniz. Öğünü atlama kan şekerinin düşmesi, kabızlık, baş ağrısı, metabolizmanın yavaş çalışmasına neden olarak sağlığı bozar" diye konuştu. Enerjisi yüksek besleyici değeri az olan besinleri sık yemenin en çok yapılan beslenme hatası olduğunu açıklayan Değirmenci, "Yüksek yağ içerikli beslenme, besin tüketimini arttırmaktadır. Çayı, kahveyi şekerli içmek, çikolatalara, alkollü içeceklere hayır diyememek, kızartmalara bayılmak, hamur işlerini masadan eksik etmemek kilolara yeni kilolar eklemekten başka hiçbir işe yaramaz" dedi.
Sürekli kilo alıp vermenin zayıflamak isteyen kişilerin en büyük sorunu olduğunu belirten Değirmenci, "Kısa sürede, hızlı bir şekilde verilen kilolar metabolizma hızının yavaşlamasına, yeme bozukluklarına, moral bozukluğuna ve başarısızlık duygusuna neden olmaktadır. Bu döngü tekrarladıkça zayıflamaya çalışan kişilerin kalori gereksinmesi azalacak ve daha zor kilo verecektir. Verdiği kiloları korumakta zorlanacaktır. Sağıklı kilo kaybı ve verilen kilonun korunması için yeme alışkanlıklarımızda, fiziksel aktivite alışkanlıklarımızda kısacası yaşam tarzımızda doğru ve kalıcı değişiklikler yapmalıyız" diye konuştu.