Bakan Nurettin Canikli, Feshane'de katıldığı etkinlikle gazetecilerin ‘tampon bölge' tartışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Projenin güvenlik amaçlı bir proje olmadığını vurgulayan Canikli, "Şu anda sayısı 1,5 milyondan fazla olan mülteci Suriye ve Irak'tan Türkiye topraklarında ikamet ediyorlar ve bunların tüm ihtiyaçları Türkiye tarafından karşılanıyor. Biz bu işi sorumluluk duyarak yapıyoruz. O kadar insanı reddetme şansımız yok. Onları misafir kabul ediyoruz. Ancak onlara daha iyi hizmet verebilmek amacıyla, daha yoğun bir formül ve model oluşturmamız gerekiyor. Tampon bölge sadece ve sadece bu kardeşlerimize daha sağlıklı hizmet vermek amacıyla düşünülen bir proje. Güvenlik amacıyla oluşturulması planlanmıyor. Teknik bir konu. Ne kadar olacağı, hangi noktadan kaç kilometre içeride olacağı ayrı bir çalışma konusu, ayrı bir teknik çalışmayı gerektiren bir konu. Tabii bu tek başına bizim yapabileceğimiz bir hadise değil” şeklinde konuştu.
Uluslararası toplumun da bu projeye destek vermesi gerektiğini belirten Canikli, "Çünkü bu sorun sadece Türkiye'nin sorunu değil. Evet bizim sınırımızda, fiilen şu anda biz yaşıyoruz canlı olarak, sıcak olarak bu sıkıntıyı biz hissediyoruz ama bu sorun başta bölge ülkeleri olmak üzere bütün dünyanın sorunu. Dolaysıyla bu amaca yönelik olan bir projenin realize edilmesi için hem uluslararası hukuk açısından, hem de bütün ülkeleri ilgilendiren böyle bir problemin bertaraf edilmesi açısından bütün ülkelerin destek vermesi lazım. Biz inanıyoruz, yapmaya çalıştığımızı anlatabileceğimizi düşünüyoruz. Yani sağa sola çekmeden, gerçek niyetimizi, gerçek amacımızı anlatabileceğimizi, hatta anlattığımızı düşünüyoruz. İnşallah uluslararası toplumun da gereken desteği verir ve bu sorun çok daha büyümeden, daha fazla insan mağdur olmadan burada durdurulur ve telafi edilir diye düşünüyoruz” dedi.
Bakan Canikli, bir basın mensubunun, "Tampon bölge sınır hattında nerelerde olur?” sorusu üzerine de, "O tamamen teknik bir mesele. Yani orada kriterimiz şu; mülteci kardeşlerimizin rahat edebilecekleri, güvenlik de dahil olmak üzere en iyi lojistik hizmetin verilebileceğini düşündüğümüz alanlarda olacak. Tek bir çizgi, tek bir hat olarak söylemek mümkün değil. Çünkü coğrafya çok birbirinden farklı özellikleri taşıyor. Dolayısıyla orada yerinde birebir yapılacak çalışmalardan sonra böyle bir bölge ortaya çıkacak. Sonuç itibariyle çok ayrıntılı bir çalışma yapılması gerekiyor. Çok farklı uzman arkadaşlarımızın birlikte yapacakları çalışmayla hem uzunluğu, hem de derinliği belirlenecek. İnşallah bütün dünyayla bu sorunu durdurma imkanına kavuşuruz” diye konuştu.
(İHA)