Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yapımcılar ve sinema işletmecileri arasındaki gerginliğe ilişkin, “Önemli olan bilet hasılatının şeffaf bir şekilde belirleniyor olması. Devlet de olayın bir tarafı. Hasılattan vergi alıyor. Pay alan taraflar, yapımcı firmalar şifreleriyle sisteme girip görebilecek” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, özel bir televizyon kanalına röportaj verdi. Gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ersoy, önemli açıklamalarda bulundu. Film yapımcıları ile sinema salonu işletmecileri arasında oluşan gerilime ilişkin konuşan Ersoy, önemli olan hususun bilet hasılatının şeffaf bir şekilde belirlenmesi olduğunu söyledi. Ana konunun şeffaflık olduğunu vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti:
“Önemli olan bilet hasılatının şeffaf bir şekilde belirleniyor olması. Devlet de olayın bir tarafı. Hasılattan vergi alıyor. Pay alan taraflar, yapımcı firmalar şifreleriyle sisteme girip görebilecek. Vergiler düştükten sonra hasılatı kendi aralarında paylaşılıyordu. Sadece promosyon paketinin içinde biletin payı düşüyor, bazı oynamalar oluyordu.
Biz 150 ülkeye dizi film ihraç ediyoruz. İhracattan 350 milyon dolar ciromuz var. Biz turizm ülkesiyiz. Yurt dışında oynatılan dizi ve filmlerle Türkiye’nin tanıtılması çok önemli. Sinema Destekleme Yasa’sında ciddi desteklemelere gittik. Yaş sınırı maddesi eski haliyle devam ediyor.”
Turizmde çeşitliliği artırmak için pazar çeşitlemesini gerçekleştirmek gerektiğini aktaran Ersoy, “Nitelikli bir turist yakalamak istiyorsanız önce pazar çeşitlemesini gerçekleştirmek gerekiyor. Farklı ülkelerden misafir sağlamanız gerekiyor. Arap turistler ciddi oranda payı artmaya başladı. Çin’e konsantre olmaya başladık. Asya pazarında potansiyel olarak gördüğümüz Japonlar, Güney Kore, Hindistan bunlar gelir durumu yüksek pazarlar. Türkiye’de kalış süresi uzun olan turistler” şeklinde konuştu.