ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli başarılar elde edilmesine rağmen, 10 yıl önce sonuçlandırılması gerektiği halde, halen hayata geçirilmemiş olan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Ülkeleri Ticaret Anlaşması gibi bölgesel işbirliğinde başarılı olunamadığını söyledi.
Bakan Tüzmen, Ankara Hilton Oteli'nde gerçekleşen "İpekyolu İhraç Ürünleri Fuarı"yla ilgili toplantıya katıldı. İpekyolu Fuar Treni'nin güzergahında yer alan ülkelerin, Ankara Büyükelçileri ve Forum Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül'ün de katıldığı toplantıda konuşan Tüzmen, 24 Nisan Pazar günü İpekyolu Fuar Treni'nin Ankara Garı'ndan 10 bin kilometreyi aşan yolculuğuna uğurlanacağını anımsattı. Tüzmen, proje ile bölge ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemin başlayacağını bildirdi. Konuşması sırasında samimi itiraflarda bulunan Tüzmen, "Bildiğiniz gibi son yıllarda uygulamaya koyduğumuz stratejiler sayesinde tarihi ve kültürel bağlarımızın bulunduğu tüm bölge ülkeleriyle ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizde önemli başarılara imza attık. Ancak, ikili düzeyde elde ettiğimiz bu başarıları daha büyük ölçeklere, günümüz dünyasındaki global rekabetin gerektirdiği bölgesel işbirliğine ne yazık ki tahvil edemedik" dedi. Tüzmen sözlerine şöyle devam etti:
"Bütün samimiyetimle ve gönül açıklığıyla söylemek istiyorum ki, bölgesel işbirliğinde yeterince başarılı olamadık. Örneğin en az 10 yıl önce sonuçlandırmamız gereken ECO Ülkeleri Ticaret Anlaşması'nı hayata geçiremedik. Hala İstanbul'dan hareket eden bir TIR, altyapı yetersizliği ve gümrüklerdeki beklemeler nedeniyle ancak 1 ayda Kazakistan'a gidip gelebilmektedir. Bölge ülkeleri arasındaki mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımının sağlanması, teknik engellerin kaldırılması yönünde kayda değer bir başarı elde edemedik. Ölçek ekonomisinin ihtiyaç duyduğu büyük bölgesel projelere imza atamadık. Bugün geldiğimiz bu noktada, geçmişten gereken dersleri çıkarıp zamanımızı ve enerjimizi geleceğe dönük büyük bölgesel projelere yoğunlaştırmalıyız. Gelecek 10 yıl içinde bölge ülkeleri AB'ye doğrudan komşu olacaklardır. Büyük bölgesel projeleri ve programları yürürlüğe koymamamız halinde bu büyük rekabete ayak uyduramayız."
"İPEKYOLU FUAR TRENİ'NİN GÜZERGAHINDAKİ ÜLKELERE OLAN İHRACATIMIZ YÜZDE 109 ARTTI" Bakan Tüzmen ayrıca, Türkiye'nin İpekyolu Fuar Treni'nin güzergahında bulunan İran, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan'a ve Kazakistan'a olan toplam ihracatının son 2 yılda yüzde 109 oranında arttığına işaret etti. Yakın gelecekte söz konusu ülkelerle olan ticaret hacmini bugünkü rakamların çok daha ötesine taşımayı hedeflediklerinin altını çizen Tüzmen, İpekyolu Fuar Treni Projesi'nin itici gücüyle İstanbul-Almatı demiryolu hattının daha etkin kullanılması yönünde hızlı adımların atılacağına inandığını söyledi.
Bakan Tüzmen, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Projenin maliyetine ilişkin bir soru üzerine Tüzmen, İpekyolu Fuar Treni'nin 38 günlük seferinin, kültürel faaliyetlerle birlikte 2 milyon 600 bin dolara mal olacağını bildirdi. Proje için Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan 250 bin dolar kaynak aktarıldığını anımsatan Tüzmen, maliyetin tamamının TOBB, TİM ve diğer sponsor firmalar tarafından karşılandığını duyurdu.
Tüzmen, projenin riskleriyle ilgili soruyu yanıtlarken de, İpekyolu Fuar Treni için sağlık, güvenlik ve politik risklerinin bulunduğun ama bunları minimize etmeye çalıştıklarını vurguladı. Proje ile güzergahtaki tüm ülkelerin eşit ölçüde risk aldıklarını belirten Tüzmen, her bir ülke ile ayrı ayrı protokol imzaladıklarını açıkladı. Tüzmen, projenin başarılı olması halinde, İpekyolu Fuar Treni'nin güzergahındaki ülkelerin dış ticaretleri için önemli bir araç elde edeceklerine dikkat çekti.
Bakan Tüzmen'in verdiği bilgilere göre, demiryolu taşımacılığını teşvik etmek, Orta Asya ülkeleriyle ticareti geliştirmek ve o ülkelerdeki Türk firmalarına destek olmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında "İpekyolu Fuar Treni" adı verilen 19 vagonlu fuar treni, 38 gün sürecek bir sefere çıkacak. 23 Nisan tarihinde İstanbul'dan hareket edecek tren, Türkiye, İran, Türkmenistan, Tacikistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan'ın başkentleri ile önemli şehirlerinde Türkiye'yi, Türk markalarını ve Türk kültürünü tanıtacak. Trende, Arçelik, Vestel, Ülker, Paşabahçe, Efes Pilsen, İpek Kağıt gibi markaların vagonları olacak. Özel olarak üretilen vagonların içini projeye katılan firmalar tasarlayıp yaptıracaklar. Trende bir restoran, bir VIP, iki de yataklı vagon olacak. Proje 2 milyon 600 bin dolara mal olacak.
Tren, 23 Nisan'da İstanbul'dan hareket edecek, 24 Nisan'da Ankara'da olacak. Tren ilk olarak İran'ı ziyaret edecek. Tren, 30 Nisan'da İran'ın Tebriz, 2-3 Mayıs tarihlerinde Tahran ve 5 Mayıs tarihinde de Meshed kentlerinde olacak. İpekyolu Treni, İran'dan sonra 11 Mayıs'ta Türkmenistan'ın Aşkabat kentine geçecek. Tren 16 Mayıs tarihinde Tacikistan'ın Duşanbe, 20 Mayıs'ta Özbekistan'ın Taşkent, 24 Mayıs'ta Kırgızistan'ın Bişkek, 27-28 Mayıs tarihlerinde Almatı ile 31 Mayıs tarihinde de Astana kentine ulaşacak.