HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bamyanın faydaları nelerdir? Bamya hangi hastalığa iyi gelir, bağırsaklara iyi gelir mi?

İnsan sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan pek çok bitki türü bulunmaktadır. Bamya da ebegümeciler ailesine mensup olan ve tüylü yapısıyla öne çıkan bir bitki çeşididir. Sebze kategorisi içerisinde yer alan bamya özellikle akşam yemeği sofralarında çok sık tüketilmektedir. Bünyesinde barındırdığı çeşitli vitamin ve mineraller sayesinde oldukça yararlıdır. Peki, bamyanın faydaları nelerdir, hangi hastalığa iyi gelir ve bağırsaklara iyi gelir mi?

Bamyanın faydaları nelerdir? Bamya hangi hastalığa iyi gelir, bağırsaklara iyi gelir mi?

İçindekiler

  • Bamyanın faydaları nelerdir?
  • Bamya hangi hastalığa iyi gelir?
  • Bamya bağırsaklara iyi gelir mi?
  • Bamya hamilelikte ve cinsellikte yararları
  • Zayıflamak için bamya tohumu nasıl kullanılır?

Yüzyıllardır tüketilen sebzeler arasında bulunan bamyanın insan sağlığı üzerinde önemli etkileri vardır. Bamyanın dış yüzeyi tüylü olmakla birlikte iç kısmında ise yapışkan kıvamda bir salgı mevcuttur. Bu özelliklerinden dolayı bamya bazı kişiler tarafından sevilmemektedir. Ancak bamya doğru bir şekilde temizlenip algılandığında bu tür sorunlar ortadan kalkmakta ve bu sebze daha lezzetli bir hâle gelmektedir.

Bamyanın faydaları nelerdir?

Bamya faydaları yönünden oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bünyesinde bol miktarda A vitamini barındıran bu sebze aynı zamanda K vitamini, E vitamini gibi çeşitli vitaminler de içermektedir. Ayrıca antioksidanlar açısında da zengin bir sebzedir. Kanser hastalığını önleyici etkileri bulunan beta karoten, lutein gibi önemli antioksidanlara sahiptir. Bunların yanı sıra içerisinde demir, fosfor, manganez, çinko, magnezyum gibi çeşitli mineraller de bulunmaktadır. İnsan vücuduna sağlık alanında pek çok önemli yararlar sağlayan bamyanın faydaları ise genel itibarıyla şöyledir:

  • Yüksek miktarda vitamin ve mineraller içerir.
  • Mantar, virüs gibi sorunlardan kaynaklı görülen iltihaplanmaların daha kısa süre iyileşmesini sağlar.
  • Kanser önleyici niteliğe sahiptir.
  • Bağışıklık sistemini destekleyici özelliği, taze bamyanın faydaları arasında yer alır.
  • Kolesterol değerlerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
  • Sindirim sisteminin düzenlenmesini sağlar.
  • Kurutulmuş bamyanın faydaları arasında bilişsel işlevler üzerindeki olumlu etkileri de vardır.
  • Kan şekeri değerlerinin dengelenmesinde önemli bir rolü mevcuttur.
  • Bünyesinde bol miktarda protein barındırdığından protein deposu olarak bilinir.
  • Kalp sağlığını koruyucu etkisi, iri bamyanın faydaları arasında bulunur. Büyük ve iri olan bamyaların sağlık açısından daha olumlu etkiler yarattığı belirtilir.

Bamya hangi hastalığa iyi gelir?

Bamya içerisinde yer alan vitamin, mineral, protein, lif, antioksidan gibi bileşenler sayesinde sağlık açısından son derece önemli yararlar sunan lezzetli bir sebze türüdür. Bu bağlamda bamyanın ne gibi faydaları var konusu karşımıza çıkabilir. Bamya içeriğindeki antioksidanlar, kanser hücrelerinin oluşumunun önlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca kan şekeri seviyeleri üzerinde olumlu etkiler yarattığından kalp ile ilgili rahatsızlıklara yakalanma riskini düşürmektedir. Bamya ile alakalı birçok farklı bilimsel çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen verilere göre bamyanın böbrek sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu ispatlanmıştır. Bünyesinde bol miktarda lif barındırdığı için zayıflama sürecini de desteklemektedir. Ayrıca gebelik döneminde oluşabilecek riskleri en aza indirmede etkilidir. Kemikleri güçlendirici etkisi de bulunan bu sebzenin suyu ise cilt sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.

Bamya bağırsaklara iyi gelir mi?

Bamyanın içerisinde diyet lifi bulunmaktadır. Lif yönünden zengin olan besinlerle beslenmenin insan sağlığı üzerinde sayısız yararı vardır. Bu yararlarından biri bağırsak sağlığını korumasıdır. Bamya düzenli olarak tüketildiğinde bağırsaklara iyi gelmekle birlikte metabolizmanın daha verimli çalışmasını sağlamakta ve bu etkisinden kaynaklı kilo vermeyi de kolaylaştırmaktadır. Bu noktada bamyanın faydaları zararlı konusu önemlidir. Bamya yararlı bir besin olduğu kadar zararları da olabilen bir sebzedir. Özellikle aşırı miktarda tüketildiğinde kısırlık ile ilgili tedavi gören kişilerde olumsuz durumlar görülebilir. Ayrıca bazı kişilerin bu sebzenin tüylü yapısına karşı alerjisi olabilir. İçerisinde K vitamini olduğundan kan sulandırıcı ilaç kullananların, böbrek taşı olanların ve besin alerjisi durumu olanların bu besini tüketmeden önce uzman bir hekim görüşü alması önemlidir.

Bamya hamilelikte ve cinsellikte yararları

Bamya gerek lezzeti gerekse sağlık alanında sağladığı yararlar açısından oldukça besleyici bir sebze çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gebelik döneminde olan anne adaylarının ve karınlarındaki bebeklerin bu süreç içerisinde sağlıklı beslenmeleri oldukça önemlidir. Bamya içerisinde bulunan folat bileşeni bebeklerin gelişimi için faydalıdır. Ancak gebelik döneminde bu sebzeyi tüketmeden önce uzman bir doktora danışılması önemlidir.

Kalp dostu olan bamyanın erkekler üzerinde de birtakım olumlu etkileri vardır. Cinselliğe faydalı olduğu belirtilen bu sebzenin erkekler üzerindeki en önemli etkisi sperm kalitesini artırıcı özelliğidir. Bamya içerisinde yer alan çeşitli vitamin ve minerallerden dolayı cinsel arzuyu artırıcı niteliğe sahiptir.

Zayıflamak için bamya tohumu nasıl kullanılır?

Lif yönünden zengin olan besinler yendiğinde kilo verme süreci daha da hızlanmaktadır. Bamya tohumu da lif açısından zengin bir besin olarak bilinmektedir. Bu tohumun kullanım şekli de oldukça basittir. Bir miktar bamya tohumunun akşamdan su içerisine konulması ve sabaha kadar bekletilmesi gerekmektedir. Sabahları aç karnına tohumların içine konulduğu sudan düzenli olarak içildiğinde kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Özellikle ise sabah kahvaltısından en az yarım saat önce tüketilmesi önerilmektedir.

Kalp sağlığından böbrek sağlığına, cilt sağlığından sindirim sistemi sağlığına kadar birçok olumlu etkisi olan bamya tohumunun aşırıya kaçılmadan tüketilmesi önemlidir. Zayıflama sürecine olumlu katkılar sağlayıcı özelliği, bamya tohumu faydaları arasında yer almaktadır.

Önemli not: Bu içerik tavsiye niteliği taşımamaktadır. Paylaşılan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi sorunun teşhis veya tedavisi için kullanılmamalıdır. Tıbbi bir sorununuz varsa lütfen doktorunuza danışınız.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler