HABER

Baraj mağduru köylülerden yol eylemi

Elazığ'ın Palu İlçesi'nde yapılan Beyhan 1 Barajı için su tutulmaya başlanmasıyla yolları da sular altında kalan 10 köyde yaşayanlar, Kaymakamlık önünde protesto gösterisinde bulundu.

Baraj mağduru köylülerden yol eylemi

Palu'da Beyhan 1 Barajı'nın yaklaşık 1 ay önce tamamlanarak su tutulmaya başlanması üzerine, bölgede 10 köyün Palu'ya ulaşımını sağlayan Gökdere Köprüsü ile yollar, sular altında kaldı. Köylüler, daha önce Palu'ya ulaşmak için 40 kilometre yol giderken, köprü ve yolların sular altında kalması üzerine ilçelerine ulaşmak Kovancılar İlçesi üzerinden 60 kilometre yol yapmak zorunda kaldı. Köylerine yapılacak yeni yolların yapılmadığını ve kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını söyleyen 10 köyden yaklaşık 100 kişi, Palu Kaymakamlığı önünde toplandı. Ellerinde, 'Beyhan- Gökdere karayolu projesi başlasın artık', 'Sadaka değil sadakat istiyoruz' yazılı dövizler açtı.

Palu Kaymakamlığı önünde toplanan yaklaşık 100 kişilik gurup, köylerinin Palu İlçesi ile ulaşımının kesildiğini belirterek burada basın açıklaması yaptı. Palu Gökdere Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Ataş, barajın yapılmasıyla birlikte, çevredeki 10 köyde yaşayan yaklaşık 40 bin insanı zora soktuğunu belirterek, şunları söyledi:

"Baraj yapılmadan önce ulaşımımızı zor ve tehlikeli yollarla sağlamış olsak da, maalesef bu gün artık yolumuz yok. Karayolu ve demiryolumuz, bölgemize yapılan Beyhan 1 barajından dolayı gasp edildi. Yani yapılan barajın vermiş olduğu ulaşım mağduriyetimiz devam etmektedir. 10 köyün halkı yok sayılmıştır. Bölgemizde okul açılışı yapan dönemin Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım ve akabinde baraj göletinde su tutulmadan yolumuzun yapılma sözü ve taahhüdü verildi. Daha sonra aynı bakanlığa gelen Ulaştırma Bakanımız Sayın Lütfü Elvan da 25 Nisan 2014 tarihinde medya karşısında yaptığı konuşmada bunun sözünü vermiştir. 10 köyün muhtarı olarak, yıllardır haykırdığımız baraj mağduriyetimiz, maalesef halen duyulmamış ve herhangi bir somut adım atılmamıştır. Birçok bakanlığa ve ilgili kurumlara durumun aciliyetini bildiren müracaatlarımız görmezden gelinmiştir. Özellikle soruyoruz, bağlı olduğumuz Palu İlçemize nasıl ulaşacağız? Bırakın ilçemize ulaşmayı, Gökdere Havzası'nın 10 köyünün öğrencileri, baraj mağduriyetinden dolayı, taşımalı olarak geldikleri okullarına bile ulaşamamaktadır. Bunun izahını yetkililerden bekliyoruz."

Köylerine sınır olan Bingöl ile aralarında istimlak bedelleri arasında da büyük farklar olduğunu belirten Ataş, "Elazığ ve Bingöl komşu iki il olmasına rağmen, istimlak bedelleri arasında ciddi fark vardır. Arazilerimiz verimlilik ve sulak olma özelliği ile yanı başımızdaki Bingöl arazilerinden daha iyi olmasına rağmen bizim arazilerimize verilen istimlak bedelleri dönüm başına 2 bin ile 6 bin lira arasında çok komik rakamlar iken, Bingöl'de bu rakamlar en düşük 14 bin 500 liradan ödenmiştir. Ayrıca, Devlet Demiryolları'nı yapan şirket ile barajı yapan şirketin aynı arazilere biçtiği değer arasında bariz farklar vardır. Bunun nedeninin açıklanmasını istiyoruz" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından grup, olaysız dağıldı.

DHA

En Çok Aranan Haberler