Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Birleşmiş Milletler'in Lübnan'an "Barış Gücü" gönderilmesine ilişkin aldığı 1701 sayılı kararının görüşüldüğünü belirterek, tüm bakanların görüşlerinin alınıp, Türkiye'nin bu güçte yer alması yönünde karar birliğine varıldığını söyledi.
Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı bilgilendirme toplantısında, Türkiye'nin barış gücüne katkı vereceğini belirterek, yasal ve anayasal çerçevede karar alınabilmesi için TBMM Başkanlığı'na başvurulacağını açıkladı.
Türkiye'nin Ortadoğu'daki gelişmeleri başından beri takip ettiğini ve girişimlerde bulunduğunu kaydeden Çiçek, Türkiye'nin uzak bir ülke gibi olaylara tarafsız kalamayacağını, barışın ve huzurun sağlanması ile korunması konusunda daha önceki çabalarını ve gayretlerini sürdüreceğini, bunun Türkiye'nin menfaatine olduğunu dile getirdi. Çiçek, konunun içeride politik malzeme yapıldığını da hatırlatarak bunun yanlış olduğunu ve önceki yıllarda Türkiye'nin yurt dışına 28 ayrı yere asker gönderdiğini hatırlattı. Çiçek, "Türkiye bu konuda kale arkasında maç seyreder gibi kalamaz" dedi. Çiçek, bir soru üzerine Meclis'in bu hafta veya önümüzdeki hafta ortasında toplantıya çağrılmasını öngördüklerini söyledi. Çiçek, Lübnan'a gönderilecek asker gücünün amacının barışı tesis etmek değil barışı korumak olduğunu sözlerine ekledi. Çiçek, Türkiye'nin barış gücüne katkı konusunda kaç askerin gönderileceğine ilişkin bir soru üzerine ise Dışişleri ve Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinin yakın temas içerisinde bir çalışma yürüttüklerini, bu çerçevede detayların ele alındığını ve kararın çıkmasıyla açıklanacağını belirtti.
Çiçek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in asker gönderilmesine ilişkin yaptığı açıklamalarla ilgili olarak da, "Cumhurbaşkanı kendi kanaatini ifade etmiştir. Biz öyle düşünmüyoruz. Biz irademizi ortaya koyduk. Yasal ve Anayasal çerçevede ne gerekiyorsa yapılacak. Meclis'ten yetki almak istiyoruz" diye konuştu.