HABER

Barzani Avrupa Parlamentosu'nda konuştu

Avrupa Parlamentosu'nda konuşma yapmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Brüksel'e gelen Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Başkanı Mesud Barzani Avrupa Parlamentosu'nda konuştu.

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Parlamentosu'nda konuşma yapmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere Brüksel'e gelen Irak Bölgesel Kürt Hükümeti Başkanı Mesud Barzani, demokratik açılım kapsamındaki eve dönüş sürecinde Türkiye'ye kendi kabiliyetleri ve güçleri çerçevesinde yardımcı olmaya ve Türkiye ile iş birliği yapmaya hazır olduklarını ancak dönüşün şekliyle ilgili detaylara karışmayacaklarını ifade etti.

Türkiye'yi sonuçlardan çok sürecin şekline ve sebeplerine odaklanmakla eleştiren Barzani, PKK'nın da çözümün bir parçası olması gerektiğini belirtti.

Bir soru üzerine Uluslararsı Kriz Enstitüsü raporunda yer alan 'Kürt yönetiminin politik olarak Türkiye'ye entegre olması' konusunu değerlendiren Barzani, bu raporu hazırlayanların kimler olduğundan emin olmadığını ve raporun gerçekçilik taşımadığını öne sürerek şunları söyledi: "Biz elbette Türkiye ile iş birliği içinde olmak ve barış içinde ilişkilerimizi ilerletmek istiyoruz. Bugün hem ticari hem sosyal anlamda önemli bağlantılarımız var. 400'den fazla Türk şirketi bizim bölgemizde iş yapmaktadır ve bu ticaretin daha da artmasını istiyoruz. Elbette bu ortamın oluşması için sadece ticaretin ilerlemesi yeterli değil. Bölgede kapsamlı bir huzuru sağlayacak olan, politik istikrar ve askeri operasyonların da azalmasıdır. Biz daha fazla iş birliği ve daha çok çözüm oluşsun istiyoruz ancak bölgede askeri yollarla çözüm arayışı son bulmamıştır. Biz askeri operasyonların durmasını istiyoruz. Bu operasyonların devam etmesi sadece barışçıl çözümleri geciktirir."

Yaklaşan seçimlere de değinen Barzani, Kerkük halkının kaderinin Irak federal hükümeti tarafından değil Kerküklüler tarafından belirlenmesi gerektiğini söyledi ve bölge petrol gelirlerinin yüzde 70'inin de direkt olarak bölgesel yönetime aktarılmasını beklediklerini vurguladı.

Bu gelirin federal hükümet tarafından kendilerine aktarılmasının aynı zamanda kendilerine karşı silah olarak kullanıldığını öne süren Barzani, parlamenterlere yaptığı konuşmasında, Kerkük probleminin kalıcı çözümü için anayasanın 140. maddesinin işletilmesi gerektiğini kaydetti. Seçim öncesi 600 bin Kürt kökenli kişiyi Türkiye, İran ve Suriye'den Kerkük'e getirttiği iddiasını kesin dille yalanlayan Barzani, Kerkük'ün doğal nüfusunun zaten 600 bin olduğuna dikkat çekti. Barzani Ocak 2010'da bölgede yapılacak seçimler konusunda kimsenin kuşku içinde olmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler