HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Basit bir kan testi ile yumurtalık rezervine mutlaka baktırın

İleri yaşta anne olmayı planlayanlara hem müjde hem uyarı...

Basit bir kan testi ile yumurtalık rezervine mutlaka baktırın

Günümüzde pekçok kadın özellikle de kariyeri nedeniyle çocuk sahibi olmayı ileri yaşa erteleyebiliyor. Oysa o gün geldiğinde bir bakılıyor ki, yumurtalık rezervi tükenmiş ve artık çocuk sahibi olmaları imkansız hale gelmiş!

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, "Lütfen uyanık olun, iş işten geçmeden zamanında yumurtalık rezervinize mutlaka baktırın!" diyor. Üstelik yumurtalık rezervine basit bir kan testi ile bakılabiliyor. Sağlık Bakanlığı da yumurtalık rezervi az olan kadınlara müjde niteliğinde yeni bir düzenleme ile "yumurtalık dondurma" imkanı getirdi. Prof. Dr. Fatih Şendağ'dan mynet.com okurları için çok önemli uyarılar, öneriler...

Kadınlarda doğum yaşı son yıllarda giderek yükselir oldu. Gerek iş dünyasında yer alan kadınların kariyer telaşı, gerek evlilik planlarını ötelemeleri, gerekse de işlerini yoluna koyduktan sonra anne olmayı tercih etmeleri doğum yaşının yükselmesinde öne çıkan etkenler arasında yer alıyor. Kimi çiftler de maddi şartlarını iyileştirdikten ve dünyaya getirecekleri çocuğa iyi bir gelecek sağlayabilecek altyapıyı kurduktan sonra anne-baba olmayı tercih ediyor. Anne olmanın farklı gerekçelerle ileri yaşlara ertelenmesi ise, bazı sorunları meydana getirebiliyor. Hatta bu sorunlardan kadınların hiç haberi olmuyor. Ta ki o gün gelene kadar! O sorunlardan biri de 'yumurtalık rezervinin tükenme ihtimali!' Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, anne olmayı ileri yaşlara erteleleyen kadınlara çok önemli bir uyarıda, 'yumurtalık rezervi' uyarısında bulunarak "Özellikle ailesinde erken menopoz, yumurtalık ameliyatı geçiren varsa ya da adetlerinde sorun yaşıyorlarsa mutlaka yumurtalık rezervine baktırsınlar! Yumurtalık rezerv testleri kan testleri ile bakılabiliyor. Eğer yumurtalık rezervinde sorun varsa bu sorunu bilmeleri ve geleceklerini ona göre planlamaları lazım" diyor. Basit bir kan testi ile yumurtalık rezervine bakılabildiğini ve önlem alınabileceğini belirten Prof. Dr. Şendağ "Çünkü pekçok kadın günümüzde özellikle de kariyeri nedeniyle çocuk sahibi olmayı ileri yaşa erteleyebiliyorlar. Oysa o zaman bir bakıyorsunuz ki yumurtalık rezervi tükenmiş ve artık çocuk sahibi olmaları imkansız hale gelmiş. Dolayısıyla bu kişilere diyoruz ki 'lütfen uyanık olun, yumurtalık rezervinize baktırmayı unutmayın!" diyor.

Sağlık Bakanlığı'ndan 'yumurta dondurma' müjdesi

Sağlık Bakanlığı da yumurta rezervi az olan kadınlara müjde niteliğinde düzenleme gerçekleştirdi ancak bu yeni uygulamadan pekçok kadının haberi yok. Tüp bebek yönetmeliğine göre, çocuk sahibi olmamış kadınlar hatta evli olmayan kadınlarda bile eğer yumurtalık rezervi azsa, bunu dondurma imkanı getirildi. Yani yumurta alınıp dondurulabiliyor. İleri yaşta evlenmeyi ya da kariyer gereği ileri yaşta çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlarda yumurtalık rezervleri tükenmeden yumurtalığın alınıp dondurulması, evlendiklerinde bunların kullanılması mümkün hale getirildi. Prof. Dr. Şendağ "Ailede erken menopoz var ise, 'ben evleninceye kadar bekleyeyim' dediğiniz zaman, evlendiğinizde menopoza girmiş olabilirsiniz. O zaman da çocuk sahibi olma ihtimaliniz sıfıra iniyor. Ama uyanık olup yumurtalık rezervine baktırmak, gerektiğinde yumurtalarını dondurmak, gelecekte bu tür sorunlarla karşılaşabilme ihtimali açısından çok önemli" diyor.

Smear testi şart

Prof. Dr. Fatih Şendağ'ın altını çizdiği çok önemli bir test daha var ki o da smear testi. Pekçok kadında 'smear testine evlendikten sonra başlanılıyor' şeklinde yanlış bir inanış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şendağ, bu yanlış inanış ve ihmalkarlığın rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önünü kestiğini vurguluyor. Dünyada meme kanserinden sonra kadınlarda en yaygın görülen ikinci kanser rahim ağzı kanseri. Oysa yılda bir düzenli olarak yaptırılacak smear testi ile bu tehlikeli hastalığı erken teşhis etmek mümkün iken, ne yazık ki çok geç kalınmış şekilde doktorun kapısı çalınabiliyor. Cinsel ilişkiye başlayan her kadının yılda bir kere smear testi yaptırmasının şart olduğunu, kadınların hiçbir şikayetleri olmasa da yılda bir düzenli kontrole gitmelerinin hayat kurtardığını vurgulayan Prof. Dr. Şendağ, erken teşhiste çok kolay çözüm bulunabilecek bir sorun, geç kalınması durumunda kişiyi hayatından edebiliyor" diyor. Rahim ağzı kanserine yol açabilen ve cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonuna karşı HPV aşısı da hayat kurtarıcı nitelikte. Prof. Dr. Şendağ, 9 yaşından sonra kızların HPV aşısı olabileceklerini belirterek, bu aşı sayesinde ileride rahim ağzı kanseri olma risklerinin azalacağını söylüyor.

Express


En Çok Aranan Haberler