Övgü Pınar
Roma
Akdeniz'de batan ve yaklaşık 800 kişinin öldüğü göçmen teknesinin kaptanının dümendeyken içki ve uyuşturucu kullandığı iddia edildi.
Batan tekneden kurtulan 28 kişiden biri olan küçük yaştaki bir göçmen, kaptanın teknenin Libya'dan kalkmasından itibaren şarap ve esrar içtiğini anlattı.
İtalyan basınındaki haberlere göre, göçmen çocuk ifadesinde "Kaptan dümendeyken şarap içiyordu, sarhoştu. Portekiz gemisiyle karşılaşmadan az önce de esrar içiyordu" dedi.
Göçmen teknesinin batmasında, Portekiz bandıralı King Jacob isimli ticari gemiyle karşılaştığı anda yapılan hatalı manevraların da etkili olduğu tahmin ediliyor.
'Yakalanmamak için kaçtı'Soruşturmayı yürüten Katanya Savcılığı'na göre, Portekiz gemisini gören göçmenlerin dikkat çekmek için teknenin bir tarafına doğru yöneldiği ve kaptanın da yanlış manevra yapmasıyla teknenin denge kaybı sonucu battığı sanılıyor.
Bazı göçmenler de kaptanın yakalanmamak için dümenden ayrılarak yolcuların arasına karıştığını ve bu sırada teknenin, Portekiz gemisine çarptığını söylüyor.
Kurtulanların ifadeleri, teknenin 5 dakika içinde tamamen battığını gösteriyor.
Teknenin güvertesinde bulunanların bir kısmı sağ kurtulurken, alt katlardakilerin kaçış şansı bulamadığı belirtiliyor.
'Az para verenler alt kata'Yolculuk için göçmenlerin insan kaçakçılarına 500-1000 Libya dinarı (yaklaşık 1000-2000 YTL) arası değişen ücretler ödediği, düşük ödeme yapanların teknenin alt katlarına yerleştirildiği de öne sürülüyor.
Kurtulan 28 kişinin arasında bulunan kaptan ve yardımcısı, taksirle çok sayıda ölüme neden olmak, gemi kazası yapmak ve yasadışı göçe yardım etmek suçlamalarıyla yargılanacak.
27 yaşındaki Tunuslu kaptan Muhammed Ali Malek ile 25 yaşındaki Suriyeli yardımcısı Mahmud Bikhit'in cuma günü mahkemeye çıkarılması bekleniyor.
Parlamentoda saygı duruşuİtalya'da infiale yol açan göçmen trajedisiyle ilgili olarak Başbakan Matteo Renzi parlamentoda bir konuşma yaptı.
Temsilciler Meclisi'ndeki oturum saygı duruşuyla başladı.
İnsan kaçakçılarını "21. yüzyılın köle tacirleri" diye tanımlayan Renzi, onlarla mücadele etmenin güvenlik ve terör sorunu olmanın ötesinde "insanlık onuru" meselesi olduğunu söyledi.
Renzi, AB'ye de çağrı yaparak "sadece bütçe hazırlanırken bir birlik olduğunu hatırlamanın" ve "acı karşısında yanıt veremeyen uzman teknisyenler kulübü olmanın" ötesine geçmesini istedi.
İtalya Başbakanı Facebook'a yazdığı mesajda da yarınki AB zirvesinde, göçün kaynağı olan ülkelerde müdahale, Triton operasyonunun genişletilmesi ve BM ile işbirliği gibi çağrılarda bulunacağını söyledi.