ANKARA (İHA) - Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, bayram tatilinde meydana gelen trafik kazalarında 61 kişinin hayatını kaybettiğini, 476 kişinin ise yaralandığını bildirdi.
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Çalışkan, haftalık olağan basın toplantısında, bayram tatili süresince alınan trafik tedbirleri ve meydana gelen trafik kazalarıyla ilgili bilgi verdi. Çalışkan, Emniyet Genel Müdürü'nün talimatıyla bayram tatili süresince, trafikten sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ile trafikten sorumlu 4 daire başkanlığının bütün birimlerinin katılımıyla ana arterler başta olmak üzere turizm bölgeleri ve trafiğin yoğun olduğu karayollarında aralıksız görüntülü ve görüntüsüz denetimlerde bulunulduğunu belirterek, 30 Aralık 2006 - 03 Ocak 2007 tarihleri arasındaki 5 günlük kurban bayram tatili süresince meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında 61 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 476 vatandaşın ise yaralandığını açıkladı. Bayram tatilinin ilk günü 15 ve son günü 18 kişinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğine dikkat çeken Çalışkan, kazalara yüzde 88 oranında otomobil, kamyonet, kamyon, otobüs ve motosiklet cinsindeki araçların karıştığını söyledi.
Kazalara bakıldığında ise 13 kazada 26-30, 13 kazada 36-40 ve 10 kazada 31-35 yaş grubundaki sürücülerin yoğun olarak kazalara karıştığına dikkat çeken Çalışkan, kazaların 20'sinin yoldan çıkma, 18'inin yayaya çarpma, 12'sinin devrilme, 7'sinin karşılıklı çarpışma, 16'sının ise diğer şekillerde meydana geldiğini belirterek 43 kazanın tek taraflı kaza şeklinde meydana geldiğini kaydetti.
Tek yönlü kazalarda 34 ve iki yönlü yollarda 14 kaza olduğunu belirten Çalışkan, kaza kusurlarını ise araçlarının hızının yol ve hava şartlarına uydurmamak , trafik güvenliği ile ilgili kurallara uymamak, araçların hızlarını kavşaklara yaklaşırken azaltmamak, şerit ihlali, doğrultu değiştirme manevralarını yanlış yapmak olarak sıraladı. Uyuşturucu kullanımı ile mücadele etkinlikleri hakkında da bilgi veren Çalışkan, Emniyet Teşkilatı'nın, ülkenin coğrafi durumu nedeniyle üzerinden yapılan uyuşturucu kaçakçılığı ile olduğu kadar, ülke insanını korumaya yönelik operasyonlara da bütün hızıyla ve artan bir ivmeyle devam ettiğine dikkat çekerek sokak satıcısı olarak adlandırılan uyuşturucu satıcılarına yönelik 2005 yılı içerisinde farklı illerde 38 projeli çalışma sonucunda 448 sokak satıcısı, 2006 yılında da ise 52 ilde 199 projeli çalışmayla 2 bin 969 şüphelinin tutuklanarak cezaevine gönderildiğini kaydetti.
2005 yılında uyuşturucu suçundan işlem gören toplam sanık sayısının 11 bin 979, 2006 da ise 17 bin 80 olduğunu belirten Çalışkan, bu sayının tamamının kullanım ya da bağımlılıktan dolayı işlem görenleri değil, kaçakçılık ve bulundurma fiilleri dahil tüm uyuşturucu suçlarını kapsadığını kaydederek, "Olaya bu boyuttan bakıldığında, sanıldığı gibi milyon rakamlarla ifade edilen bağımlı sayısından söz edilemeyecektir. Sadece kullanım suçunu içeren rakamlar bu rakamdan da daha düşük olacak ve üç beş bini geçmeyecektir" dedi.
2002 yılında yapılan bir araştırmaya dikkat çeken Çalışkan, araştırma sonuçlarına göre; araştırmaya katılanların binde üçünün sigara ve alkol dışında bir madde kullandığının belirlendiğine dikkat çekerek 28 Nisan 2004 tarihli Birleşmiş Milletler'in "Türkiye'de uyuşturucu kullanımı ve yaygınlığı" konulu taslak raporunda ise Türkiye'de uyuşturucu kullanımının 10 binde 5 ve uçucu madde kullanımının da 10 binde altı olarak açıklandığını hatırlattı.
Toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Çalışkan, Ankara'daki bir özel kolejin tuvaletinde uyuşturucu kullanan gençlerin görüntülendiğini hatırlatan bir gazetecinin, "Gençlere yönelik uyuşturucu ile mücadele çalışmalarının başarısız olup olmadığını" sorması üzerine "Hem kaçakçılık, hem de bağımlılıkla mücadele konusunda polis çalışma yapmakta. Bağımlılıkla mücadelede polisiye tedbirlerin yanı sıra Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalışma devam etmekte.
Bağımlılıkla mücadelenin tamamen önüne geçmek mümkün değil. Bu konuda herkesin üzerine görevler düşüyor. Özellikle medya eğitici olmalı. 2 gündür 'Uyuşturucu partisi' şeklinde yapılan yayınlar gençler arasında merak uyandırmakta. Abartıdan kaçınılmalı, paniğe neden olunmamalı. Uzman görüşlerine yer verilmeli. Yeşilay'ın açıkladığı bir rapor medyaya 7 milyon bağımlı olduğu yönünde yansıdı. Böyle bir rakam söz konusu değil. Polis kayıtlarına görev kaçakçılar ve kullanıcılarla birlikte 16-17 bin civarında olduğu görülmekte.
Bu konu ne hafife alınmalı ne de abartılmalı" dedi. İspanya'da faaliyet gösteren ayrılıkçı ETA örgütü ile Ankara'da görüşmeler yapıldığı yönünde bir haberin hatırlatılması üzerine ise Çalışkan, "Bu konuda bilgi yok" dedi. Bayram tatili süresince bir milletvekili ve eski Bakanın trafik kazalarında hayatını kaybettiğinin hatırlatılması üzerine Çalışkan şöyle konuştu: "Emniyet kemeri takılıymen saatte 100 km hıza kadar olan kazalarda kurtulma şansı var. Kemer takılmadığında ise 20 km hızdan itibaren ölüm riski doğuyor. Kaza halinde emniyet kemeri takılınca yüzde 50 oranında ölüm ve yaralanma riski, yüzde 41 oranında da beyin travması geçirme riski azalıyor. Sonuçları birbirine yakın veriler ortaya koyan araştırmalar, emniyet kemeri kullanımının yüzde 100'e çıkması durumunda, kazalardaki ölü ve yaralı sayısında yüzde 47 ile yüzde 60 oranında bir azalma meydana geleceğini gösteriyor. Araştırmalar Türkiye'de trafik kazalarında yaşamını yitirenlerin yüzde 70'inin emniyet kemeri takmadığını, araç devrildiğinde emniyet kemeri takanların daha rahat kurtarıldığını ortaya koyuyor. Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların yüzde 24.8'i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri yının tamamının kullanım ya da bağımlılıktan dkullanmayanlarda bu oran yüzde 6.3'te kalıyor."
Polisin tebligat işi yapmasıyla ilgili bir soru üzerine ise Çalışkan, adli, icra, askeri olmak üzere 2006 yılında 5 milyon 652 bin 727 tebligatın polis tarafından yapıldığını belirterek bu durumun polisin emek, zaman, para kaybına yol açtığını ve en önemlisi suçların önlenmesi ve faillilerin yakalanması gibi polisin asli görevine engel olduğunu, ayrıca kaynakların azalmasına yol açtığını kaydetti. Çalışkan, ilgili kurumların anlaşarak, trafik cezalarında olduğu gibi PTT ile anlaşma yapmaları durumunda sorunun çözülebileceğini kaydetti.