SİNOP (İHA) - Uzmanlar bebeklerin kemik sağlığı için her gün en az 10 dakika güneşe çıkartılmasını, hamilelerin de doğacak bebeklerinin sağlığı için belli sürelerle güneşten yararlanmaları gerektiğini bildirdi.
Sinop Sağlık İl Müdürü Dr. Abdülkerim Köroğlu, hamilelerde D vitamini yetersizliğinin anne karnındaki bebeklerin beyin ve kemik gelişimini olumsuz etkilediğini, doğumsal katarakt hastalığı ve enfeksiyon risklerini de beraberinde getirdiğini söyledi. Köroğlu, bütün hamile kadınların günde 10 - 15 dakika öğle saatleri dışında güneşe çıkmaları ve gebelikleri süresince süt ve süt ürünlerini üst düzeyde tüketmeleri gerektiğini ifade etti. D vitamini ile kalsiyum ve fosforun kemik dokusunun çimentosu olarak görev yaptığını kaydeden Dr. Köroğlu, şunları söyledi:
"D vitamini, bağırsaklarda kalsiyum ve fosfor emilimini artırarak vücuttaki kalsiyum - fosfor dengesinin sağlanmasında önemli rol oynar. D vitamini yetersizliğinde özellikle hızlı kemik uzamasının olduğu ilk 2 yaşta, kemik mineralizasyonu bozulur ve vücudun kalsiyum ihtiyacı bağırsaklardan emilim yerine kemik dokusundaki kalsiyum deposundan sağlanır. Bu durumda kemik uçlarında genişleme, yük binen kemiklerde eğrilme, kalsiyum düşüklüğüne bağlı havale, diş çıkarma ve yürümede gecikme, kas güçsüzlüğü gibi bulgularla karakterize raşitizm hastalığı meydana gelir. Raşitizm hastalığı bebek ve çocuklarda havale geçirme, diş çıkarma ve yürümede gecikme, kafatası kemiklerinin şekil bozukluğu ve sık enfeksiyonlarla yakalanma gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hamilelerde D vitamini yetersizliği anne karnındaki bebeklerin beyin ve kemik gelişimini olumsuz etkiler. Doğumsal katarakt hastalığı ve enfeksiyon risklerini de beraberinde getirir. Bütün hamile kadınların günde 10 - 15 dakika süreyle ve öğle saatleri dışında güneşe çıkmaları gerekir. Bebek ve çocukların da günde 10 - 15 dakika güneş ışığı almaları önemlidir. Bebek ve çocukların güneşlendirilmesi sırasında başında şapka olması ve kol - bacaklarının çıplak olması gereklidir."