HABER

Bilgiyi üretmemiz ve ihraç etmemiz lazım""

İSTANBUL (AA) - CANSU DİKME/AHMET SAİT AKÇAY - Şair Ebubekir Eroğlu, Türkiye'de kültürel üretimin yetersiz olduğunu belirterek, "Bilgiyi üretmemiz ve ihraç etmemiz lazım. Bu aşamaya ulaşmak şarttır." dedi.

Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kültürel üretim ve dönüşüm ile popüler kültür konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin kendisiyle ilgili bilgiyi üretme konusunda sıkıntı yaşadığını belirten Eroğlu, "Bugün en fazla tartışılan konu, kendimizle ilgili bilgiyi dahi ithal ediyor durumda olmamız. Bilgiyi üretmemiz ve ihraç etmemiz lazım. Bu aşamaya ulaşmak şarttır." ifadelerini kullandı.

Ülkede "entelektüel durgunluk" yaşandığını, bunun nedeninin yaratıcı enerjiyi körelten "tek tipleşme" olduğunu anlatan Eroğlu, "Türkiye'deki entelektüel kültür, popüler kültürün baskısı altında. Bunun en önemli göstergesi de televizyondaki haber ve tartışma programlarının etkili olmasıdır." diye konuştu.

Eroğlu, tek tipleşme baskısının mahalle baskısından daha acımasız olduğunu, Endüstri Devrimi sonrası yaşanan geçiş sürecinin buna örnek teşkil ettiğini dile getirdi.

Endüstri uygarlığının bütün toplumları değişime zorladığına dikkati çeken Eroğlu, "Yalnız Türk toplumu ya da bize benzeyen başka toplumlar söz konusu olduğunda, endüstri toplumu olma mücadelesinin gerektiği yüzyıllarda biz, kimlik kaygısı yaşamış, devlet, kimlik olarak var olma mücadelesi vermişiz." değerlendirmesinde bulundu.

Ebubekir Eroğlu, şunları kaydetti:

"Türk toplumunun, tarım toplumundan endüstri toplumuna geçişinin yanı sıra verdiği kimlik mücadelesi bir travma yaratmıştır. Biz Birinci Dünya Savaşı'ndan toprak kayıplarıyla çıktık. Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan, adalardan Anadolu'ya göç eden insanlar, kayıplarının yasını tutamadı. Kavgalı olmayı, birbirine tutunmayı bilmemeyi, devlet kaybetmiş olmanın yasını tutamamış, yani terapisiz kalmış olmaya bağlıyorum."

Eroğlu, Türkiye'nin son yıllarda edebiyat ve bilim alanlarında aldığı Nobel ödülleri ile TEDA projesiyle başka dillere kazandırılan Türk eserlerinin, bilgi ihracı konusunda aşama kaydedildiğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Türkiye'deki entelektüel çabaların uluslararası alanda karşılık bulmasının öz güven temeline dayandığını vurgulayan Eroğlu, "Muhafazakarlık Türkiye'de büyük kitlelerin öz güven duymasına yaramıştır. Hala da yarıyor. Çağdaş dünyada muhafazakarlık kavramının aşınmış olması bu gerçeği değiştirmiyor. Ülkemizde öz güveni artıran çığırlardan biri, öze dönüş arzusuyla açılmıştı. Entelektüel çabalar, çağdaşlık temeline dayandığı kadar, öz güven temelinde uluslararası karşılık bulabilir." ifadelerini kullandı.

- Şair Ebubekir Eroğlu

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde Türk edebiyatı dersleri veren Ebubekir Eroğlu, şiirlerinde ve yazılarında klasik İslam kültürünün imgelem dünyasını modern bakış açısıyla mercek altına aldı.Eroğlu'nun, "Berzah", "İçkale" ve "Bentler" adlı şiir kitaplarının yanı sıra "Çalkantı ve Dalga", "Geçmişin İçindeki Geçmiş" ve "Modern Türk Şiirinin Doğası" adlı inceleme ve deneme kitapları bulunuyor.

Ebubekir Eroğlu, 2014'te Bülent Ecevit Üniversitesinden fahri doktora unvanı da aldı.

En Çok Aranan Haberler