HABER

Bilinçsiz ilaç kullanımı doğal dengeyi bozuyor

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Karsavuran, pestisitlerin (kimyasal tarım ilacı) kültür bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otların sebep olduğu ürün kayıplarının önlenmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Ancak pestisitleri, çevreyi ve insan sağlığını koruyacak şekilde kullanmak gerekli" dedi.

EÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından düzenlenen "Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre Savaşım" konulu bitki korumada iyi tarım uygulamaları kursunda katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Karsavuran, "Entegre mücadelede, diğer mücadele metotlarıyla yeterli sonuç alınabiliyorsa kimyasal mücadelenin hiç yapılmaması veya pestisit kullanımının en son çare olarak düşünülmesi genel ilkedir. Ancak kullanmak gerektiği zaman uygun pestisit, doğru zamanda, uygun dozda ve metotta kullanılmalıdır. Entegre mücadelede pestisitlerin avantajlarını arttırmak, dezavantajlarını en alt düzeye indirmek amaçlanmaktadır" dedi.
Entegre mücadelede pestisitlerin gerektiğinde kullanımı fikrinin yerleşmesi ve ekonomik kaybın önlenmesi için zararlıların mutlak ölümünün hedeflenmemesi prensiplerinin benimsenmesinin önemli olduğunu açıklayan Prof. Dr. Karsavuran, şöyle devam etti:

"Zamanımızda imal edilerek piyasaya sunulan ve yaygın kullanımda olan geniş spektrumlu pestisitler, zararlıların yanı sıra faydalı faunayı ve çevrede bulunan diğer canlıları da etkilemektedir. Bu nedenle ilaçlarda kalıcı olmama özelliği aranmakta ve entegre mücadelede seçici özellikteki ilaçlara yer verilmektedir. Ancak uygulanabilecek herhangi bir entegre mücadele programında spesifik pestisit seçimi oldukça zor ve karışıktır."

Pestisitlerde spesifik ilaçlar veya dar spektrumlu ilaçların kullanılması gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Karsavuran, "En düşük dozda, etki süresi kısa olan ilaçlar kullanılmalıdır. İlaçlamalar doğal düşman popülasyonlarını en az etkileyecek zamanda yapılmalıdır. Faydalılara etkisiz veya az etkili olan ilaçlar kullanılmalıdır. Ekonomik zarar eşiği dikkate alınarak ilaçlama yapılmalıdır. Mümkün olduğu durumlarda tarla veya bahçenin tamamı değil zararlıların eşiği aştığı yerler ilaçlanmalıdır" diye konuştu.

Başlangıçta avantajları nedeniyle kullanımları büyük bir hızla artan pestisitlerin zaman içerisinde zararlı problemini tam olarak çözemediğini, sosyal ve çevresel bazı problemleri beraberinde getirdiğinin görüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Karsavuran, "Pestisitlerin yan etkileri ilaçların toksikolojik ve kimyasal özellikleri nedeniyle hedef dışı canlılar ve çevre ortamında ortaya çıkmaktadır. Kullanılan pestisitlerin büyük bir kısmı, kimyasal kirleticiler olarak yayılmakta, bunun sonucunda doğal denge bozulmakta ve insanlarda çeşitli yan etkiler meydana getirmektedir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler