Birleşmiş Milletler, Suriye'nin Lazkiye kentinde bulunan mülteci kamplarını Suriye güvenlik güçlerinin saldırısı üzerine terk etmek zorunda kalan Filistinlilerle ilgili kaygılarını yineledi.
Birleşmiş Milletler'in Filistinli mültecilere yardım kuruluşunun sözcüsü Christopher Gunness, durumun son derece kaygı verici olduğunu söyledi ve Suriye'ye mültecilere erişimlerine izin vermesi çağrısında bulundu.
Muhalif eylemciler ve kent sakinleri, Suriye ordusunun Lazkiye'deki operasyonunda Cumartesi gününden bu yana en az 30 kişinin öldüğünü söylüyor.
Suriye hükümeti ise operasyonların Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı çetelere karşı düzenlendiğini belirtiyor.
BM'nin Filistinlilere yardım kuruluşu UNRWA, Ramel kampından kaçan mültecilerin sayısının beş ile 10 bin arasında olduğunu bildiriyor.
Hükümet karşıtı eylemcilere göre askerler, mülteciler ile civar semtlerde yaşayanların bölgeyi terketmesini istedi, aksi halde düşman muamelesiyle karşılaşacaklarını söyledi.
Eylemciler Ramel mahallesinden kaçmaya çalışan kadınlı çocuklu bir grubun üzerine ateş açıldığını da öne sürüyor.
Ülkenin önemli liman kentlerinden olan Lazkiye'ye Cumartesi günü başlayan bombardımanda üçüncü gün geride kaldı.
Suriye yönetimi kentteki silahlı çetelere müdahale ettiğini savunuyor.
BM yetkilisi Gunness operasyonda tank ve gemiler kullanıldığı yolundaki haberlere işaret ederken, Suriye bu iddiaları yalanlamıştı.
Türkiye ise eylemcilere yönelik askeri operasyonun derhal ve koşulsuz olarak sona ermesini istedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yaşananların mazur görülemeyeceğini kaydetti; ancak Şam yönetimine süre tanındığı haberlerinin doğru olmadığını belirtti.
Şam ziyaretinde, altı buçuk saat süren görüşmelerde Suriye yönetimine ve Beşar Esad'a iki talep iletildiğini söyleyen Davutoğlu, "Birincisi operasyonların derhal durdurulması ve Suriye ordusunun, başta Hama olmak üzere şehirlerden çekilmesi. İkincisi de Suriye halkının haklı demokratik taleplerinin karşılanması" dedi.
Lazkiye'deki operasyon Cumartesi günü, kentte düzenlenen hükümet aleyhtarı eylem ardından başlamıştı.
Suriye kaynakları silahlı çetelerin sokaklara barikat kurup çatılardan ateş ettiğini söylüyor.
Hükümet kaynakları 30 kişinin öldüğü haberlerini doğrulamazken 3 güvenlik görevlisinin öldüğünü, 40 kadar yaralı olduğunu bildiriyor.
Suriye'de devam eden olaylar nedeniyle ABD yönetimi Şam'a yaptırım uygularken Suudi Arabistan, Bahreyn ve Kuveyt de büyükelçilerini çekmişti.
Suriye'de Mart ortasından bu yana devam eden hükümet karşıtı ayaklanmalarda 1700'ü aşkın kişinin öldüğü tahmin ediliyor.
Uluslararası gazetecilere ülkeye giriş izni verilmemesi nedeniyle, protestolara ilişkin haberlerin bağımsız kaynaklarca doğrulanması genellikle mümkün olmuyor.