İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Birleşmiş Milletler'de Filistin'in diplomatik statüsünün yükseltilmesiyle ilgili BM oylamasında İngiltere'nin "muhtemelen çekimser kalacağını" söyledi.
BM Genel Kurulu, Filistin'e 'üye olmayan gözlemci devlet' statüsü verilmesi yönündeki teklifi oylayacak.
Parlamentoda konuyla ilgili bilgi veren Dışişleri Bakanı Hague, İngiltere'nin teklife karşı oy kullanmayacağını ama Filistinlilerin İsrail ile "önkoşulsuz" görüşmeden yana olduğu konusunda güvence istediğini söyledi.
Hague bu güvenceler olmadığı sürece İngiltere'nin çekimser kalacağını kaydetti.
Oylama Filistin'in devlet olma çabası açısından sembolik bir dönüm noktası olarak görülüyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Hague teklife 'evet' oyu verebilmeleri için istedikleri güvenceler konusuna da açıklık getirdi.
Hague, öncelikle Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'tan Filistinlilerin İsrail ile önkoşulsuz olarak görüşme masasına oturmaya kararlı olduğunu duymak istediklerini kaydetti.
Dışişleri Bakanı, ikinci olarak, Filistinlilerin Uluslararası Ceza Mahkemesi üyeliği için çaba göstermemeyi de kabul etmesini şart koştu.
Bakana göre, böyle bir adım işgal altındaki toprakları da Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yetki alanı içine sokabilir ve barış görüşmelerinin başlamasını imkansız hale getirebilir.
Hague, "Oylama anına kadar, Filistinlilerden açık güvenceler gelmesi halinde, bu teklife olumlu oy vermeye açık olacağız. Ama bu güvenceler olmadan İngiltere'nin oyu çekimser olacaktır" diye konuştu.
İngiltere Dışişleri Bakanı, bu oylamayı zamansız bulduğunu, asıl önceliğin görüşmelere yeniden başlanması olması gerektiğini Mahmud Abbas'a bizzat bildirdiğini söyledi.
Filistinlilerin statüsünün 'üye olmayan devlet'e yükseltilmesi, BM'deki tartışmalara ve BM kurumlarına katılımlarını kolaylaştıracak.
Gözlemciler teklifin 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda muhtemelen onaylanacağını, çünkü yalnızca basit çoğunluk arandığını söylüyorlar.
Filistin Kurtuluş Örgütü'ne göre şu anda 130'u aşkın ülke Filistinlilere 'egemen devlet' statüsü tanımaya hazır.
İngiltere'de 2007 yılında iktidardan ana muhalefete düşen İşçi Partisi, bu öneriyi uzun süredir, iki devletli bir çözümü destekleyici, ılımlı Filistinlilerin elini güçlendirici bir adım olarak görüyor ve destekliyor.
Fransa, İspanya ve Norveç de öneriye kuvvetle destek olan Avrupa ülkeleri arasında.
ABD ve İsrail ise öneriye şiddetle karşı çıkıyor ve Filistinlilerin müzakereler yoluyla değil BM üzerinden devlet olmaya çabaladığını söylüyor.