ANKARA (İHA) - Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, Bolu Tüneli'nin hizmete girmesiyle eski yol üzerinde istihdam edilen 2 bin 150 kişinin işini kaybedeceği tartışmalarıyla ilgili olarak, Bolu Tüneli güzergahındaki rezerv alan üzerinde hizmet tesisleri inşa edileceğini ve bu kişilere istihdam sağlanacağını söyledi.
Özak, Ankara-İstanbul arası karayolu mesafesinin 453 km olduğunu hatırlatarak, "Abant Kavşağı-Kaynaşlı arasındaki 24 km'lik kesimdeki devlet yolu üzerinde otel, restoran, hediyelik eşya satış yeri, büfe gibi çeşitli büyüklükte yaklaşık 125 adet işletme bulunuyor. İstihdam edilen çalışan sayısı yaklaşık 2 bin 150 kişi" dedi.
Bolu Tüneli'nin Ankara çıkış yönündeki Elmalık mevkiinde B tipi otoyol hizmet tesisi yapılacağını belirten Özak, "Bu tesislerde taşıtlar için akaryakıt satış ve servis istasyonuyla kullanıcılar için hizmet binası, lokanta, kafeterya, çayhane, market, tuvalet, telefon kabinleri bulunacak. Otoyol hizmet tesisi alanı olarak kuzey yönünde yaklaşık 43 bin metrekare, güney yönünde 40 bin metrekare alan ayrılmıştır. Ancak bu alanlar dışında söz konusu alanlara bitişik alanların kullanımıyla birlikte tesise
motel ünitesi eklenerek A tipine dönüştürülmesi mümkün olabilecektir" şeklinde konuştu.
Özak, tesislerin kanuna göre ihale edileceğini de ifade ederek, "İhalede verilen teklifler, tesisin projelendirilmesi, yapımı, bakımı ve işletilmesi sürelerini kapsamakta, işletme süresince görevlendirilen firma tarafından elde edilen gelirden Karayolları Genel Müdürlüğü'ne belli oranda pay ödenmektedir. Bu ihale modeline göre en uygun teklif 29 yılı geçmemek üzere şartnamelerdeki standartlara uygun olarak değerlendirmeye alınacak" dedi.
Özak, ihalenin her firmaya açık olacağını ve ilan edileceğini de sözlerine ekledi.