Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için Çerez Politikasındaki amaçlarla sınırlı olmak üzere çerez kullanmaktayız.

Detaylı Bilgi Kabul Et

HABER

"Boş taraf ihmal edilmemeli"

İSTANBUL(İHA) - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Aralık ayı Meclis Toplantısı Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile yapıldı. "Türk Ekonomisi ve Sanayiinin Önündeki Gerçekler ve 2003 Yılı Beklentileri" konusunun değerlendirildiği toplantıda konuşan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, bardağın dolu kısmı kadar somut bir gerçek olan boş taraf da, ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.

2002 yılında Ekonomik programdaki hedeflerin gerçekleştiğini ifade eden Tanıl Küçük, "2002 yılının üçüncü çeyreğinde elde edilen yüzde 7.8'lik büyümeden sonra, yılın ilk dokuz ayında, GSMH'daki büyüme yüzde 6.2 olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Küçük,"Bu rakam, 2002 yılı sonundaki büyümenin hedeflenenin oldukça üzerinde olacağını göstermektedir. Aynı şekilde, yıllık enflasyon oranı da programda öngörülen yüzde 35 hedefinin altında seyretmektedir. Enflasyonun, yıl sonu itibariyle yüzde 30 civarına ineceği tahmin edilmektedir. İhracatta da, programda hedeflenenin üzerinde bir artış gerçekleşmiştir" dedi. Bardak benzetmesini de yapan Küçük, "Bu bardağın dolu kısmıdır. Ancak, bardağın dolu kısmı kadar somut bir gerçek olan boş taraf da, ihmal edilmemelidir" diye konuştu.

2002 yılıyla ilgili rakamlara da değinen Küçük, "2002'nin ilk dokuz ayında, nihai tüketim harcamalarındaki artış, yalnızca yüzde 1.1'dir. Aynı dönemde, sabit sermaye yatırımları ise % 5.7 oranında gerilemiştir. Yani, 2002'nin ilk dokuz ayında, iç pazarda çok küçük bir canlanma olmuş ve kriz yılı olan 2001'den bile, daha az yatırım yapılmıştır. Dolayısıyla, söz konusu büyüme, üçüncü üç ayda bir ölçüde yavaşlasa da, esas olarak stok artışından ve ihracattaki olumlu gelişmeden kaynaklanmaktadır. 2003 yılında, enflasyon oranı yüzde 20, büyümesi ise yüzde 5 olarak öngörülmektedir. 2003'te, büyük bir olasılıkla, 2002'deki kadar stok artışı olmayacaktır. İhracatta da, 2002'de elde edilenin üzerinde bir artış sağlanması güç görünmektedir" diye konuştu.

2003 yılının hesaplamalarının, nispeten iyi bir yıl olan, 2002'ye kıyasla yapılacağını kaydeden Küçük,"2002 yılı boyunca, sorunlarımızın çözümünün, tasarruf, yatırım ve üretim üçgeninin, iyi işlemesinden geçti. Yatırım ve üretim ortamının acilen iyileştirilmesi gerektiğini, defalarca dile getirdik. Üretimin sorunlarının başında, faktör maliyetlerinin rekabet ettiğimiz ülkelerden çok daha yüksek olması, gelmektedir. Türk sanayicisi, faktör maliyetlerinin rekabet ettiğimiz ülkelerle eşit düzeylere gelmesini talep etmektedir. Sanayicimiz, dünya fiyatlarıyla enerji kullanmak, bu oranlarda prim ve vergi ödemek ve rekabet ettiğimiz ülkelerle eşit koşullarda finansman imkanına sahip olmak istemektedir" dedi.

Mevcut İş Güvencesi Yasasına da değinen Küçük,"Bir seçim arifesinde ve alelacele çıkarılmıştır. Bu yasanın, Türkiye'nin gerçeklerini ne kadar yansıttığı ve bu gerçeklere ne kadar uygun olduğu tartışmalıdır. Olası problemleri önlemek için, İş Kanunu tasarısı, ilgili tüm tarafların katılımıyla gözden geçirilmeli ve 15 mart 2003 tarihine kadar yasalaşarak, İş güvencesi yasası ile birlikte, yürürlüğe girmelidir" dedi.

KOBİ'leri merkeze alan bir anlayışla yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Küçük,"Sanayinin finansmanında, çok daha etkin hale gelebilmelidir. Bu sorunlar artık çözülmelidir. Bunlar, Türkiye'nin, sanayiinin, olmazsa olmazlarıdır. Çözüm için uygun şartlar var, iyi niyet var. Bundan eminiz. Fakat, fazla zamanımız yok. Bu temel sorunlar aşılmadan, sanayiimizin önü açılamayacak, uluslararası rekabetin zorunlu kıldığı adımlar atılamayacaktır" ifadelerini kullandı.

Mali miladın tümüyle kaldırılması, Kamu İhale yasasının ertelenip, ertelenmeyeceği tartışmaları ve vergi affının gündeme gelmesi, rahatsızlıklara yol açtığını kaydeden Tanıl Küçük, "Hükümet, ekonomi politikasındaki önceliklerini, bir an önce belirlemeli ve bundan sonra kararsızlıklara meydan verilmemelidir. Hissedilen koordinasyon eksikliği, acilen giderilmelidir" dedi.

58. Hükümet, Acil Eylem Planı ve hükümet programında, reel sektöre, olması gereken önemi verdiğini kaydeden Küçük," Sanayiciler olarak, memnuniyetle karşıladığımız bu durumun bir an önce söylemden eyleme geçmesi ve somut adımlara dönüşmesi beklentisi içindeyiz. Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi, geciktirilmemelidir. Türkiye son yıllarda, adeta sanayisizleştirme diyebileceğimiz bir döneme mahkum edilmiş ve üretim ekonomisinden uzaklaşmıştır. Kaybettiğimiz zamanı telafi etmek zorundayız. Yatırım ve üretim olmadan başta istihdam olmak üzere, sorunlarımızı çözmemiz mümkün değildir. Faktör maliyetlerinin yüksekliği, yatırımcılar üzerinde caydırıcı olmaktadır. Reel faiz oranları, hala çok yüksektir. Yatırım iklimi, kendi yatırımcımız için uygun olmadığı sürece, büyüme için ihtiyaç duyduğumuz uluslararası yatırımların gelmesini beklemek gerçekçi değildir" diye konuştu.

İSO olarak 2003 yılında daha kararlı bir şekilde yola devam edeceklerini söyleyen Küçük," Ocak ayından itibaren, bayın Başbakanımızı ve ilgili bakanlarımızı kapsayan, Ankara ziyaretlerimize tekrar başlamak istiyoruz. Adalet ve kalkınma partisi iktidarının, diyaloga açık yaklaşımı ve iş dünyasına olan pozitif tavrının, sorunlarımızın çözümünü kolaylaştıracağına inanıyoruz. Ekonomilerinde büyük atılım yapmış bazı Asya ülkelerinin başarısının ardında, böyle bir işbirliği yatmaktadır" dedi.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük konuşmasının sonunda,"Türkiye'nin sağlıklı çözümler üretmesi, ilgili tüm tarafların karar alma süreçlerine katılabilmeleriyle yakından ilgilidir. Ortak akla ulaşılması ve uzlaşma sağlanması, ancak böyle mümkün olabilir. Bu anlamda sahip olduğumuz en önemli platform, Ekonomik ve Sosyal Konsey'dir. Hükümetimiz, Ekonomik ve Sosyal Konsey'in, etkin ve verimli işleyen bir yapıya kavuşması için çaba harcamalıdır"ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler