Bosna'da savaşın üzerinden 15 yıl geçti, ama etnik ayrışmalar hala güçlü
Bosna Hersek'te seçmenler beş cumhurbaşkanı, 13 başbakan ve 700 milletvekilini seçmek üzere bugün sandık başına gitti.
Ülkedeki etnik çatışmaların sona ermesinin üzerinden 15 yıl geçmiş olmasına karşın partiler hala yandaşlarından kendiş etnik grupları için oy kullanmasını istiyor.
Karmaşık Bosna anayasası sonunda beş cumhurbaşkanı ve 700 milletvekili seçilecek.
Bosnalılar merkezi hükümetle iki yarı-özerk bölgenin Sırp Cumhuriyeti ve Boşnak-Hırvat federasyonunun liderlerini seçecek.
İki özerk bölge 1992-1995 yılları arasındaki savaşı sona erdiren Dayton barış anlaşmasıyla oluşturulmuştu.
Ayrıca merkezi parlamento ve iki yerel parlamento için üye seçimi yapılacak.
Siyasetin neredeyse kilitlenme noktasında olduğu ülkede Boşnak, Sırp ve Hırvat liderlerin kendi yandaşlarını harekete geçirmek için kullandıkları milliyetçi söylemlerin ağırlıklı olduğu bir seçim kampanyası yaşandı.
Sırp özerk bölgesinin cumhurbaşkanlığı için aday olan Sırp Başbakan Milorad Dodik, ''Sırp Cumhuriyeti''ne bağlı olduğunu ve merkezileşmeye karşı mücadele edeceği vaadinde bulunurken, Bosnalı Hırvat milliyetçi lider Dragan Coviç, kampanyasını Bosna içinde ayrı bir Hırvat özerk bölgesi için mücadele üzerine yoğunlaştırdı.
BBC muhabiri Mark Lowen, kampanyanın siyasi reform ve ekonomi yerinde milliyetçi söylemler üzerine odaklanmasının seçmenlerin bir kısmını rahatsız ettiğine dikkat çekiyor.
Bosna'da işsizlik oranı yüzde 43 civarında.
Gözlemciler, Bosnalı liderlerin birlikte hareket ederek reformları yaşama geçirme becerisinin ülkenin AB üyeliğine yakınlaşmasının mümkün olup olmadığını ortaya koyacağını söylüyor.
Bosna NATO üyeliğine de aday.