HABER

Bozdağ: Kaldırılmış mahkemenin yargılama yetkisi yok

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kaldırılmış mahkemenin yargılama yapma yetkisinin olmadığını belirterek, "Anayasa’nın 142’nci maddesi çok açıktır, çok nettir, yoruma da gerek yoktur.

Ama şimdi açıklamalara baktığımızda HSYK kurar kaldırır diyor, bunu bu kadar tecrübeli hakimlerin bilmemesi mümkün değildir. Eğer bilmiyorlarsa tabi bu büyük bir ayıp. Bilerek yapıyorlarsa bu da fevkalade bir durumdur. Kabul edilemez bir durumdur" dedi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, karayoluyla bugün Amasya’ya geldi.Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin ve beraberindekiler tarafından karşılanan Bakan Bozdağ daha sonra karayoluyla Taşova İlçesi’ne gitti.Taşova Kaymakamlığı’nı ziyaret eden Bakan Bozdağ, burada Ergenekon tahliyeleri, İstanbul Adliyesi'nde meydana gelen silahlı saldırı olaylarına ilişkin açıklamada bulundu. Terörle Mücadele Kanunu’nun 10’uncu maddesi ve CMK 250’ye göre ÖYM’leri kaldıran yasanın Cumhurbaşkanı'nın onayıyla yürürlüğe girdiğini belirten Bakan Bozdağ, "Bu yasa görüşmeleri sırasında da biz ifade ettik. Daha sonra değişik vesilelerlede bu ifademizi tekrarladık. Terörle Mücade Kanunu kapsamındaki suçlar için öngörülen 10 yıllık azami tutukluluk süresini 5 yıla indiren düzenleme yürürlüğe girdikten sonra 'bu düzenlemeyi bugüne kadar niye yapmadınız, niye geç kaldınız, niye bunu yapmıyorsunuz' diye eleştirenler bazı tahliyeleri görünce fikir değiştiriyor, görüş değiştiriyor.Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde herhangi bir vatandaş herhangi bir insan bir suç isnadıyla karşı karşıya kalırsa hukuk kuralları çerçevesinde bu isnadın soruşturulması, yargılamayı gerektiriyorsa yargılaması ve sonuçta bir kararla bu sürecin tamamlanması lazım. Bir hukuk devletinde siz herhangi bir vatandaşımıza çok önemli suçlar isnat ediyorsunuz.

Yargılama 10 yıl devam ediyor, 5 yıl devam ediyor. Ve siz onu aynı zamanda içeride tutuklu bulunduruyorsunuz fakat bu insanımıza 'sizin suçunuz şudur, cezanızda şudur' diyemiyorsunuz. Esasında kınanacak eleştirilecek, ayıplanacak yanlış denecek şey budur. Hiçbir hukuk devletinde bu kadar uzun süren yargılamalar olmaz, olamaz da" diyerek şöyle devam etti:

"Yargı süreçlerinin hızlanması ve soruşturma ve kovuşturmaların da hızlı yürümesi adaletin doğru zamanda tecellisi için de şarttır. Onun için halkımız ne diyor 'geciken adalet adalet değildir.'Bizim memleketimizde geçmişte üst sınırda yoktu. İlk defa sınırı biz getirdik. 10 yıllık sınır uygulamaya ilk girdiğinde bazı tahliyeler oldu. O zaman 10 senedir içeride tutuklu olan insanlar var. 10 yıldır 'suçun ne' iddianamede belli suç şu. Peki mahkeme karar vermiş mi suçun ne olduğuna dair, karar vermemiş. O kişi içeride 10 senedir tutuklu duruyor. Böyle bir hukuk devleti olur mu olmaz. 5 sene 10 sene hala suçunun mahkeme kararıyla sabit olmadığı, olmayan kişilerin içeride tutuklu kalması hukuken doğru değildir. Biz bunu her defasında ifade ettik."

Ergenekon davası kapsamında tahliyesi yapılan kişilerin bir kısmının tahliye gerekçelerinde tutukluluğunun 10 yıldan 5 yıla indirilmesinin olduğunu ifade eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Diğer bir kısmın gerekçesinde de Anayasa Mahkemesi’nin İlker Başbuğhakkında verdiği kararın gerekçesi doğrultusundaverilen tahliye kararının gerekçesine benzer bir gerekçe var. Tabi İlker Başbuğ hakkında verilen gerekçe doğrultusunda verilen tahliyelerin gerekçesini de ben hukuken doğru bir gerekçe olarak görüyorum. Kalkmış olan İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin 7 ayı aşkın bir süredir karar verdiği kişiler hakkındaki kararın gerekçesini yazıp dosyaya koymamış olması haklarında karar verilen kişilerin Yargıtay’a Anayasa Mahkemesi’ne Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru hakkını kullanmalarını geciktiren bir tutumdur. Bir sonuç ortaya koymuştur. Eğer gerekçeli karar vaktinde dosyaya konmuş olsaydı tabi bu kişiler Yargıtay’a gidecek belki Yargıtay dosyayı bozacak belki bazı kişilerin tahliyesine karar verecek. Belki bazılarının beratini isteyecektir" diye konuştu.

13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi diye şu anda bir mahkemeninolmadığını dile getiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yasayla kaldırıldığını, kaldırılmış bir mahkemenin de yargılama yapma yetkisinin söz konusu olmadığını söyledi. Sadece geçici maddeyle verilen bazı yetkileri kullanabildiğini kaydeden Bakan Bozdağ, "O da 15 gün içinde eğer karar yazmamışlarsa kararı yazacaklar. Bir de dosyaların devrine ilişkin işlemleri tamamlayacaklar. Onun dışında herhangi bir iş veya işlem yapmaları, yargılama faaliyetinde bulunmaları kesinlikle mümkündeğildir. Olmayan bir mahkemenin eski hakimlerinin mahkeme varmış gibi hareket ederek karar tesisleri asla kabul edilemez. Hukuken doğru değil. Meclis mahkemeleri kurar mahkemeleri kaldırır. Anayasa’nın 142’nci maddesi çok açıktır, çok nettir, yoruma da gerek yoktur. Ama şimdi açıklamalara baktığımızda HSYK kurar kaldırır diyor, bunu bu kadar tecrübeli hakimlerin bilmemesi mümkün değildir. Eğer bilmiyorlarsa tabi bu büyük bir ayıp. Bilerek yapıyorlarsa bu da fevkalade bir durumdur. Kabul edilemez bir durumdur. Bununla ilgili HSYK 3'üncü Dairesi bildiğim kadarıyla bugün toplandı. Bir inceleme kararı aldı. Tabi bu inceleme yapıldıktan sonra bir karar verilecektironlarla ilgili" dedi.

Bakan Bozdağ, İstanbul Çağlayan Adliyesi'ndeki silahlı saldırıyla ilgili olarak da şöyle dedi:

"Böyle bir saldırı olduğuna ilişkin bana bilgi ulaştı. Ama henüz işin detaylarına dair bir bilgi ulaşmadı. İlk gelen haberlerde adli bir vaka gibi gözüküyor. Ama işin esası nedir ona dair henüz detaylı bir bilgiye sahip değiliz. Tokat’la alakalı Tokat valimizin bir açıklaması var. Aileler arası bir husumetten kaynaklı kan davası olduğu söyleniyor. Yani bu da bir adli vaka olarak şu anda gelen bilgiler o şekilde. Bunların detayları daha sonra doğru bilgilerle kamuoyu ile paylaşılacaktır." (DHA)

En Çok Aranan Haberler