HABER

Brezilya kürtaj reformunu tartışıyor

Senatonun görüştüğü yasa reformuna doktorlardan destek, kiliseden tepki var.

Brezilya Senatosu, kürtaj yasalarında reformu görüşürken, doktorların çalışma esaslarını düzenleyen kurum da ilk kez kürtaja izin verilmesi çağrısında bulundu.

Brezilya'da, sadece tecavüz, beyin anomalileri ya da annenin yaşamının tehlikeye girmesi durumlarında kürtaja izin veriliyor.

Katolik kilisesi, başka koşullarda kürtaj yapılmasına karşı çıkıyor.

Federal Tıp Konseyi gebeliğin ilk 12 haftasında kürtaja izin verilmesini istedi.

Konsey, geçen yıl yaklaşık 250.000 kadının merdivenaltı kürtajdan sonra hastanelerde tedavi gördüğünü bildirdi.

Konsey Başkanı Roberto Luiz D'Avila yayınladığı bildiride, bölgesel tabip birliklerinin kürtajdan değil, kadınların ve doktorların özerkliğinden yana olduğunun altını çizdi.

'Şiddet ve ölüm'

Brezilya Senatosu bir süredir mevcut ceza kanununda yapılacak değişiklik için hukukçular ve uzmanlar tarafından hazırlanan teklifi değerlendiriyor.

Teklifte gebeliğin ilk 12 haftasında; ceninde doğumdan sonra yaşamasını imkansız hale getirecek bir anormallik varsa ya da gebelik annenin rızası alınmadan yapılan bir suni dölleme sonucuysa, kürtajın suç olmaktan çıkarılması öneriliyor.

Ancak kürtaj yasasında reform önerileri ülkede, en başta da kilisenin tepkisini topluyor.

Piskopos Joao Carlos Petrini, Tıp Konseyi'nin yasa değişikliğine destek vermesinin, "şiddet ve ölüme neden olan bir zihniyeti güçlendirmekten başka işe yaramayacağını" söyledi.

Brezilyalı senatörler tartışmalı yasa teklifi hakkında görüşlerini açıklayacakları tarihi kısa süre önce ertelemişlerdi.

Uruguay, Küba, Porto Riko, Guyana ve Fransız Guyanası dışında Latin Amerika ülkelerinin çoğunda kürtaj yasak.

En Çok Aranan Haberler