BRÜKSEL (ANKA)- Avrupa Komisyonu, Birliğin işgücü sorununu çözmek ve yasa dışı göçü engellemek amacıyla üçüncü ülkelerle "geçici işgücü" anlaşmalarını yapılmasını öngören bir öneri sunacak.
Öneriye göre, AB ülkeleri, gerek duydukları yabancı işçileri, anlaşma yapılan üçüncü ülkelerden kısa süreler için alacak. Kontrat bitince yabancı işçiler ülkelerine dönecek. İçişleri'nden sorumlu Komisyon Üyesi Franco Frattini'nin yarın AB ülkelerinin gerek duyduğu yabancı işçilerin kısa sürelerde AB'de çalışmalarını öngören öneriyi sunacağı belirtildi. Öneriye göre, AB ile üçüncü ülkeler arasında yapılacak anlaşmalar çerçevesinde kısa süreler için çalışmak üzere AB'ye gönderilecek yabancı işçilerin, çalıştıkları işler sona erince ülkelerine dönüş şartı içeren kontratlara tabi olacakları kaydediliyor.
EUObserver için öneriyi değerlendiren bir AB yetkilisi de, "Buradaki fikir, insanların AB'ye iki ay çalışmak üzere gelmesi, bunun sonunda evlerine dönmesi ve daha sonra yeniden gelmesidir" dedi. Komisyon'un, üçüncü ülkelerle yapılacak böyle bir ortaklığın her iki taraf için "kazan-kazan" durumu olduğuna inandığı belirtiliyor. AB'de halen 5-7 milyon yasadışı göçmenin olduğu sanıldığı ancak bunların yüzde 87'sinin eğitilmemiş, birliğin işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamayan kişilerden oluştuğuna dikkat çekiliyor. AB yetkilisi de, AB'nin gerekli önlemler almaması halinde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağını belirtirken AB'deki işgücü açığının, 25 milyon Avrupalının emekli olması beklendiği 20 yıl içerisinde rekor düzeye ulaşacağı tahminlerine işaret etti.
Bu arada, Brüksel, AB'deki işgücü açığının kapatılması için Afrika ile Doğu ve Güneydoğu ülkelerinden kalifiye işçilerin sağlanabileceğini düşünüyor. Afrika, Kafkaslar ve Baklalardaki toplam 5 ülkenin projeye katılmaya hazır olduğu sinyalini verdiğine dikkat çekiliyor. Avrupa Komisyonu, gerekli işgücünün üçüncü ülkelerden sağlanması fikrinin Avustralya ve ABD tarafından test edildiğini, ABD'de de 400 ekonomistin ABD işgücü piyasasının ihtiyaçlarını ve üçüncü ülkelerden sağlanacak işçileri belirlemekle görevlendirildiği anımsatılıyor.