Ankara’dan Anthony Shadid imzasıyla yayımlanan makalede, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ABD seyahati arefesinde verdiği mülakata işaret ediliyor, Davutoğlu’nun, Amerika’nın etkisini yitirmeye başladığı bir süreçte, Ortadoğu’da, bölgenin askeri olarak en güçlü, en kalabalık ve etkili iki ülkesi olan Türkiye ile Mısır arasında kurulacak bir ortaklıkla yeni bir güç ekseni oluşturulabileceği yönündeki sözlerine yer verildi.
"Kaygılı bir İsrail, kuşkucu bir İran ve bölgesel politikaları karışık ve zaman zaman da çelişkili görüldüğü için eleştirilen bir ABD’den farklı olarak, Türkiye’nin, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın kökten değiştiği bir zamanda, önceki yanlış adımlarından dönerek, demokratik geçiş ve ekonomik büyüme açısından bir rol modeli olmaya çalıştığı" belirtilen makalede, "Geçmişte Türklerin küçümsediği Arap dünyasında Türkiye’nin dikkat çekici bir biçimde sıcak karşılanması, en az Arap isyanları ve devrimi kadar sarsıcı bir gelişme" denildi.
Makalede, dört asır boyunca Osmanlı İmparatorluğu idaresinde kalan Arap dünyasının büyük bölümü ile Türkiye arasındaki "psikolojik akrabalığa" itibar eden Davutoğlu’nun, farklılıklar arasında köprü kurma konusundaki diplomatik hünerine karşın bir politikacıdan çok akademisyen kimliğini koruduğu yorumunda bulunuldu.
Dışişleri Bakanı’nın yazın, Bingazi’de Arapça yaptığı konuşmanın da hatırlatıldığı makalede, Davutoğlu’nun Tunus’ta, devrimden hemen sonra halkı, "İbn-i Haldun’un torunları" olarak selamladığı ve şunları söylediği kaydedildi: "Buraya size ders vermeye gelmedik. Sizler ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. İbn-i Haldun’un torunları en iyi siyasi sisteme layıktır." Davutoğlu’nun Mısır-Türkiye ilişkisine yönelik değerlendirmelerine de yer verilen makalede, İran, Suudi Arabistan ve İsrail gibi bölge ülkelerinin bir Mısır-Türkiye eksenine hiç şüphesiz tehlike gözüyle bakacağı belirtildi.
Sadece bir yıl önce zamanın Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in Türkiye ve özellikle de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a kuşkuyla yaklaştığı hatırlatılan makalede, ancak bu tür bir ittifakın istikrar için bir güç olduğunu vurgulayan ve Mısır’ı şubat ayından bu yana 5 kez ziyaret eden Davutoğlu’nun, "Bölgesel güç dengesi için, çok ama çok güçlü bir Mısır istiyoruz. Bazı insanlar Mısır ve Türkiye’nin rekabet ettiğini düşünebilir. Hayır, bu bizim stratejik kararımız. Şimdi güçlü bir Mısır istiyoruz" şeklindeki sözlerine de yer verildi.